Al Jaber: Η Ικανότητα Δέσμευσης Άνθρακα Δεν Συμβαδίζει με την Αύξηση των Εκπομπών

Al Jaber: Η Ικανότητα Δέσμευσης Άνθρακα Δεν Συμβαδίζει με την Αύξηση των Εκπομπών
energia.gr
Πεμ, 17 Αυγούστου 2023 - 08:50

"Η ικανότητά μας να δεσμεύουμε τον άνθρακα δεν συμβαδίζει με την αύξηση των εκπομπών", δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υποψήφιος πρόεδρος του Cop28, δρ Sultan Al Jaber, στη Σύνοδο Κορυφής για τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία. Η διάσωση των τροπικών δασών της χώρας αποτελεί κρίσιμο κλιματικό και περιβαλλοντικό στόχο, για τον πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva.

 

Την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του στα Μπαρμπάντος με το εμπορικό μπλοκ Caricom της Καραϊβικής, ο Δρ Al Jaber ζήτησε περισσότερη οικονομική στήριξη για την περιοχή, η οποία είναι εκτεθειμένη σε τυφώνες και άλλες κλιματικές αλλαγές.

Στη συνέχεια, ο Δρ Al Jaber συναντήθηκε με Ιορδανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών ενέργειας, υδάτων και περιβάλλοντος, την Τρίτη, για να συζητήσουν τη διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να καταλήξουν να είναι "πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο", λέει η Karin von Hippel, επικεφαλής του Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, της παλαιότερης δεξαμενής σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια στον κόσμο. "Οι αριθμοί [των κλιματικών μεταναστών] τώρα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι προβλέψεις υπάρχουν σε 20 ή 30 χρόνια, είναι αρκετά εξαιρετικό".

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει στις αρχές του επόμενου έτους τη Διάσκεψη του Λονδίνου για την ενεργειακή ασφάλεια, με πρόθεση να ανακαινίσει το παγκόσμιο ενεργειακό δίκτυο και να συμπεριλάβει τα μεγάλα κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά όχι τη Ρωσία.

Η γενική γραμματέας του Οργανισμού Περιβάλλοντος - Άμπου Ντάμπι, Sheikha Al Dhaheri, γράφει ότι ο οργανισμός υποστηρίζει τον στόχο της χώρας για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του εμιράτου κατά 35% έως το 2030.

Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος θα μελετήσει την επίδραση της ποιότητας του αέρα στη δημόσια υγεία στα ΗΑΕ. Οι λύσεις που βασίζονται στον ωκεανό είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει ο Razan Al Mubarak, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως τα μαγκρόβια, μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα, να προσφέρουν στέγη στα ψάρια και να προστατεύσουν τις ακτές από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η νέα στρατηγική του Άμπου Ντάμπι για το κλίμα επικεντρώνεται σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, ιδίως στην ηλιακή ενέργεια, για τη μείωση των εκπομπών κατά 30 εκατομμύρια τόνους έως το 2027, σε σύγκριση με 135 εκατομμύρια τόνους το 2016. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο άλλος βασικός πυλώνας της στρατηγικής.

Ο Ιρακινός περιβαλλοντικός ακτιβιστής Wissam Jaafar Radi εγκαινίασε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους συμπατριώτες του να αναφέρουν τη ρύπανση και να ξεκινούν στοχευμένες περιβαλλοντικές εκστρατείες. Οι άνθρωποι σε όλη τη Μέση Ανατολή βρίσκουν τρόπους για να δροσιστούν, να ξεδιψάσουν και να διασκεδάσουν στον συνεχιζόμενο καύσωνα. Και ο υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας των ΗΑΕ, σεΐχης Salem Al Qassemi, γράφει ότι όσοι βρίσκονται σε θέσεις επιρροής θα πρέπει να "κυβερνούν με την εμπειρία της ηλικίας, αλλά με την ενέργεια της νεολαίας" και ότι "υπάρχει χρόνος και χώρος για την ανυπομονησία" στις προσπάθειες των νέων να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις.