"Τα καλά νέα είναι πράγματι ότι από σήμερα η αποθήκευση βρίσκεται στο 89,89%, που είναι πράγματι εξαιρετικά νέα", δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φυσικά, δεν έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής όλες οι χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης το απαιτούμενο όριο του 90% της χωρητικότητας, αλλά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής έδωσε μια αισιόδοξη νότα, προσθέτοντας ότι "τα κράτη μέλη βλέπουν και κατανοούν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρηθεί η υποχρέωση να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου".
"Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη διαδικασία και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο εκεί", δήλωσε.
Ο στόχος να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου 2023 τέθηκε πέρυσι, εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές της ενέργειας άρχιζαν να ανεβαίνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ και λόγω φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.
Οι φόβοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν λίγο αργότερα σε αντίποινα για τις εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, καθώς και για τη δέσμευση να σταματήσουν όλες οι ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αγόραζε το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Η απότομη διακοπή από τη Ρωσία προκάλεσε ανησυχίες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να υποστεί διακοπή ρεύματος το χειμώνα, γεγονός που ώθησε τις κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τα χειρότερα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος. Ευτυχώς πάντως, ο ήπιος χειμώνας και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξασφάλισαν ότι τα σχέδια αυτά(περί κυλιόμενων διακοπών ρεύματος) δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις αρχές Απριλίου - ή στο τέλος της περιόδου θέρμανσης - ήταν γεμάτα κατά 56%, πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 34%.
Παρόλα αυτά, για να αποφευχθεί μια επανάληψη του 2022, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την εισαγωγή φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας, η Κομισιόν δημιούργησε μια κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου. Ο στόχος ήταν να αξιοποιηθεί η ισχύς τηε Ενωσης στην αγορά και να μειωθούν οι τιμές για τους αγοραστές της ΕΕ.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως "αξιοσημείωτη επιτυχία", αλλά κράτησε σιγή ιχθύος για τις τιμές, δηλώνοντας ότι δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών.
Οι τιμές στη διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων (TTF), έναν εικονικό κόμβο για την εμπορία φυσικού αερίου, αυτή την εβδομάδα κολλούσαν κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ κάτω από τις τριψήφιες τιμές που παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Ωστόσο, η εξάρτηση από ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου σημαίνει ότι η ΕΕ παραμένει ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει αποθηκευτική ικανότητα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) με επιπλέον 30 bcm στην Ουκρανία.