Η Κύπρος απέρριψε το σχέδιο της Chevron Corp για την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Αυτό ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg News, επικαλούμενο τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Παπαναστασίου

Ειδικότερα, ο Παπαναστασίου δήλωσε στο Bloomberg ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι πλέον σε θέση «να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός χρονικού πλαισίου 30 ημερών». Η νέα περίοδος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε την Παρασκευή.

Το σχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Chevron, στην οποία συμμετέχουν, επίσης, η Shell και η ισραηλινή NewMed Energy, τον Μάιο, στόχευε να συνδέσει το κοίτασμα φυσικού αερίου με την υπάρχουσα εγκατάσταση επεξεργασίας και παραγωγής στην Αίγυπτο μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Υπενθυμίζεται ότι η «Αφροδίτη», που ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από την πόλη της Λεμεσού, κατέχει περίπου 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Η Chevron, η Shell και η NewMed Energy δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επικαλούμενη δημοσίευμα του mees.com, η νέα –μη ικανοποιητική για την Κυπριακή Δημοκρατία- πρόταση προβλέπει τρεις γεωτρήσεις παραγωγής αντί πέντε που προέβλεπε η συμφωνία του 2019. Επίσης, αντί της εγκατάστασης FPU (Floating Production Unit) επί του κοιτάσματος (για πλήρη ανάκτηση του αποθέματος), η Chevron πρότεινε την απευθείας σύνδεση του Αφροδίτη με τις εγκαταστάσεις WDDM στην Αίγυπτο.

Η πρόταση συνεπάγεται σημαντικά χαμηλότερο κόστος άντλησης και επεξεργασίας (περίπου κατά 1 δισ. σύμφωνα με πληροφορίες), αλλά σύμφωνα με τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας θα μειώσει και το απόθεμα που θα αντληθεί αλλά και τα χρήματα στα οποία προσβλέπει ως έσοδα από την εμπορία του φυσικού αερίου η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η πρόταση απορρίφθηκε και θα αναζητηθεί εντός 30ημέρου μια άλλη συμβιβαστική επιλογή.