Mytilineos: Σε Προχωρημένο Στάδιο Αλλά Δεν Έχουν Ολοκληρωθεί οι Διαπραγματεύσεις Εξαγοράς της Imerys Βωξίτες

Mytilineos: Σε Προχωρημένο Στάδιο Αλλά Δεν Έχουν Ολοκληρωθεί οι Διαπραγματεύσεις Εξαγοράς της  Imerys Βωξίτες
energia.gr
Τρι, 29 Αυγούστου 2023 - 11:56

Σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί, είναι οι διαπραγματεύσεις της Mytilineos με την Imerys για την εξαγορά της Imerys Βωξίτες. Αυτό διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος Mytilineos, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχετικές συζητήσεις

ενώ τονίζει ότι, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η Εταιρεία θα ενημερώσει εγκαίρως κατά την πάγια τακτική της, τόσο το επενδυτικό κοινό όσο και τις αρμόδιες αρχές.

Αν και, τυπικά, πρόκειται για διάψευση, στην ουσία ο Όμιλος επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του αλλά και τις συζητήσεις για την εξαγορά της Imerys Βωξίτες, χάρη σττην οποία θα αποκτήσει το σύνολο της παραγωγής του γαλλικού ομίλου σε βωξίτη. Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, εξυπηρετούνται τα σχέδια της Mytilineos για αύξηση της παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας αλλά και την παραγωγή γαλλίου για την οποία έχει επιδείξει ισχυρό ενδιαφέρον και η Κομισιόν στην προσπάθειά της να περιορίσει τις κινεζικές εισαγωγές. Με την ανακοίνωση περί διεξαγωγής συζητήσεων, έστω και μη ολοκληρωμένων μέχρι στιγμής, για την απόκτηση της Imerys Βωξίτες, επιβεβαιώνεται πρόσφατο δημοσίευμα του Energia.gr (βλ. εδώ) για την αυξανόμενη σημασία που αποκτά ο ελληνικός όμιλος για τα σχέδια της ΕΕ να αποκτήσει αυτάρκεια στο γάλλιο, ένα σπάνιο και κρίσιμο ορυκτό για ένα πλήθος εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως τα smart phones, οι κυψέλες των ηλιακών φωτοβολταϊκών, οι μπαταρίες αυτοκινήτων και τα τσιπ υπολογιστών.

Σχετικά με την εν λόγω στρατηγική επιλογή του ομίλου είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στα τέλη Ιουλίου κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές, κάνοντας λόγο για μια νέα κίνηση στον κλάδο της μεταλλουργίας (βλ. εδώ).

Κατά πληροφορίες, η εξαγορά της Imerys Βωξίτες αφορά τον πρώην βιομηχανικό βραχίονα της S&B, της οικογένειας Κυριακόπουλου, ο οποίος αποκτήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια από τους Γάλλους.

Η Imerys Βωξίτες, αποτελεί εκ των βασικών προμηθευτών βωξίτη της Mytilineos, καθώς της πουλά το 60% της παραγωγής της και το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από την Μυτιληναίος.

Αν οι συζητήσεις καταλήξουν, τελικά, σε συμφωνία, τότε η ελληνική εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο  της παραγωγής βωξίτη, γεγονός που εξυπηρετεί τον στόχο για αύξηση της παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας και επιπλέον ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή ικανών ποσοτήτων γαλλίου για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της ΕΕ, που σήμερα στηρίζεται κατά 70% στις ασιατικές εισαγωγές.

Να σημειωθεί ότι το γάλλιο παράγεται κατά την διαδικασία της μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα. Πρόσφατα μάλιστα η Κομισιόν απευθύνθηκε στην Mytilineos, από την οποία ζήτησε να παράξει όσο περισσότερο Γάλλιο γίνεται. Το Αλουμίνιο Ελλάδος είναι ένα από τα λίγα εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας στην Ευρώπη που μπορεί να το κάνει και  η νέα παραγωγή αλουμίνας που προγραμματίζει  αναμένεται να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών σε Γάλλιο.