Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Mytilineos, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Imerys Βωξίτες για την απόκτηση της εταιρείας, που σήμερα είναι εκ των βασικών προμηθευτών της Αλουμίνιον της Ελλάδος σε βωξίτη

Συγκεκριμένα η Imerys Βωξίτες πουλά το 60% της παραγωγής της στη Mytilineos, ενώ το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από την Imerys. Ενδεχόμενη απόκτηση της Imerys Βωξίτες εξυπηρετεί τον στόχο για αύξηση της παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας ενώ επιπλέον ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή ικανών ποσοτήτων γαλλίου, που είναι στρατηγικό μέταλλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μικροτσίπ. Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε στη Mytilineos με το ερώτημα εάν είναι σε θέση να παράγει γάλλιο, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ευρώπης, με στόχο η ήπειρος να απεξαρτηθεί από τις Κινεζικές εισαγωγές. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της κίνησης αξίζει να αναφερθεί ότι το γάλλιο είναι απαραίτητο σε πολυάριθμες εφαρμογές και υπάρχει στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και σε τσιπ υπολογιστών.

Σήμερα, η εταιρεία Μυτιληναίος παράγει 900.000 τόνους αλουμίνας και 185.000 τόνους πρωτογενούς αλουμινίου ετησίως. Η ζήτηση για γάλλιο ανέρχεται σε περίπου 40 τόνους ετησίως ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η Mytilineos θα μπορούσε να εξορύσσει περίπου 60 τόνους γαλλίου μια ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες με δεδομένο ότι ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα. Να σημειωθεί ότι το γάλλιο παράγεται κατά τη διαδικασία της μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα.  

Σύμφωνα με report της Morgan Stanley, αν και αναμένεται η επιβεβαίωση της σχετικής εξαγοράς, καθώς και οι οικονομικοί όροι της, υπογραμμίζει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συναλλαγής η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την καθετοποίηση της Mytilineos, η οποία θα καλύπτει από το περίπου 30% των αναγκών της σε βωξίτη στο 67% της παραγωγή της περίπου 700.000 τόνων σε σύνολο αναγκών 860.000 τόνων βωξίτη για το εργοστάσιο της αλουμίνας. Ταυτόχρονα η κίνηση θεμελιώνεται από το Critical Raw Materials Act της ΕΕ που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του βωξίτη, της αλουμίνας και του αλουμινίου για την Ευρώπη. Παράλληλα, η κίνηση μπορεί να εκτινάξει τις προοπτικές επέκτασης της παραγωγής αλουμίνας, που αποτελεί μια από τις στρατηγικές επιλογές της Mytilineos τα τελευταία χρόνια. Πιθανή αύξηση της επάρκειας βωξίτη της Mytilineos θα μπορούσε να επιτρέψει την επέκταση της παραγωγής κατά περίπου 1.250.000 τόνους. Τέλος, μια τέτοια κίνηση σύμφωνα με τη Morgan Stanley θα μπορούσε να ενισχύσει την προοπτική παραγωγής γαλλίου.

(από capital.gr)