Αυξημένη επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ για τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώνεται στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων, από 1 λεπτό/κιλοβατώρα που ήταν τον Αύγουστο

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 5 λεπτά/κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ για τους αγρότες η ενίσχυση ανέρχεται στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Σεπτέμβριο είναι της τάξης των 21,4 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά το ΥΠΕΝ «πήρε πίσω» τη μικρή μείωση που είχε κάνει τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια των αυξημένων χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι περισσότεροι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο δέκα μέρες πριν, αντιδρώντας έτσι στην αύξηση του μεταβλητού κόστους που προκύπτει από τη μετακύλιση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF που κατεγράφη μέσα στον μήνα.

Σταθερό τιμολόγιο

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς, η ΔΕΗ, διατήρησε σταθερό το βασικό της τιμολόγιο στα 15,5 λεπτά/κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο, οι πελάτες της εταιρείας με κυμαινόμενο τιμολόγιο θα έχουν ελαφρά χαμηλότερη τελική χρέωση σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ονομαστικές χρεώσεις Σεπτεμβρίου των παρόχων (πριν από την επιδότηση) κινούνταν από τα 8 έως τα 19,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με τον μέσο όρο να προσεγγίζει τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Οι τελικές χρεώσεις διαμορφώνονται από 6,5 έως 18,1 λεπτά/κιλοβατώρα, με τον μέσο όρο να βρίσκεται κοντά στα 13,5 λεπτά/κιλοβατώρα. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της επιδότησης καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η άσκηση της επιστροφής της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στην κανονικότητα, με δεδομένη την υψηλή αβεβαιότητα για τις τιμές φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Synertics, η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία κατατάσσονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου. Οι παρενέργειες της συσχέτισης αυτής έγιναν αισθητές στη χώρα μας με την άνω του 40% άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού την τελευταία εβδομάδα. Για ολόκληρο τον Αύγουστο, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 108,57 ευρώ/MWh, από 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 91,49 ευρώ/MWh τον Ιούνιο.

Νέο μοντέλο

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και τη συνέχισή τους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες, με το νέο μοντέλο -τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ- να εκπονείται στην παρούσα φάση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")