Πανευρωπαϊκή «Πρωτιά» για την Ελλάδα σε Καμμένες Εκτάσεις και Ζημίες Από τις Πυρκαγιές

Πανευρωπαϊκή «Πρωτιά» για την Ελλάδα σε Καμμένες Εκτάσεις και Ζημίες Από τις Πυρκαγιές
energia.gr
Δευ, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 19:35

Σε 4,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται, μέχρι στιγμής, το κόστος από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη το εφετινό καλοκαίρι, ενώ τη θλιβερή «πρωτιά» έχει η Ελλάδα, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με το Bloomberg

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο έκθεση της Distrelec, κορυφαίου παρόχου τεχνολογικών προϊόντων (μεταξύ αυτών και αισθητήρων για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς), περί τα 4 εκατ. στρέμματα γης έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από δασικές πυρκαγιές σε όλη την Γηραιά Ήπειρο. Η έρευνα άντλησε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχετικά με τη χώρα μας, τονίζεται ότι το 2023, οι δασικές πυρκαγιές ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 16 ετών. Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τους νεκρούς από τις τελευταίες πυρκαγιές, που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου, να μην έχει «κλείσει», και να ανέρχονται, ως τώρα, σε τουλάχιστον 19 άτομα.

Και οι επόμενες τρεις χώρες της Ευρώπης, ως προς τις ζημίες από τις εφετινές πυρκαγιές, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μεσογειακές: Συγκεκριμένα, πίσω από τη χώρα μας, βρίσκεται η Ισπανία, με πάνω από 843.000 καμένα στρέμματα γης και εκτιμώμενο κόστος ζημιών 871 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν Ιταλία και Πορτογαλία.