Με τρεις υποστροφές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, επέστρεψε ο κ. Γεραπετρίτης από την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Κινάν Φιντάν, στην Άγκυρα: 1.Την «άνευ όρων» διαπραγμάτευση με την Τουρκία. 2.Την αναγνώριση ως «Τούρκων ομογενών» των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης 3.Την ύπαρξη «τρομοκρατών» εν Ελλάδι

Αυτές οι υποτροπές σημαίνουν εγκατάλειψη της μέχρι τούδε πολιτικής ότι η Ελλάς δεν αναγνωρίζει άλλες «διαφορές» με την Τουρκία παρά μόνον την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίον πέλαγος. Η μετονομασία των Ελλήνων μουσουλμάνων εις Τούρκους ομογενείς (κι όχι όπως τους θεωρεί η Συνθήκη της Λωζάννης) αποτελεί ανώδυνη υποχώρηση του Φιντάν και η θεώρηση ως «Τρομοκρατών» εν Ελλάδι των Κούρδων αντιφρονούντων και των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα το 2016 μετά το αποτυχόν πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, άρση της ασυλίας των.

Διά την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων έγινε αυτό που απαιτούσε και ο «ξένος παράγων» (Αμερικανοί, Ευρωπαϊκή ΄Ενωση).

Οι τρείς υποστροφές, όμως, δεν σημαίνουν αναγκαία και την αποδοχή των Τουρκικών αξιώσεων υπό της Ελλάδος. Δηλ. τον αφοπλισμό των Αιγαιακών νήσων (π. χ. Οινουσσών, Φούρνων, Καλογήρων κλπ.), την αναγνώριση «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν της διμερούς οριοθετήσεως προς απλήν επικύρωση αλλά ότι τώρα συζητάμε τα ζητήματα αυτά ενώ προηγουμένως τ’ απορρίπταμε.

Ο «διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» της διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ,με την «έμπιστη» την Κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον Οκτώβριο και την Ανωτάτη Επιτροπή Ελλάδος-Τουρκίας, τον Δεκέμβριο.

Εντούτοις, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν απροστάτευτοι οι Ελληνικοί πληθυσμοί των Αιγαιακών νήσων - άλλως θα φύγουν. Δεν υπάρχουν «γκρίζα νησιά» εκτός των Ιμίων στο Αιγαίο και εντός των 6 μιλίων χωρικών υδάτων της Ελλάδος. Ουδείς πάει στη Χάγη μόνον «για να επικυρώσει» την αποφασισθείσα διμερώς οριοθέτηση αλλά για να την καθορίσει το ΔΔ. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα που να δεχθή τους Τουρκικούς όρους και να μην πέσει - όσον ισχυρά κοινοβουλευτικώς κι αν είναι.

Παρά ταύτα, η ζημιά έγινε. Οι υποστροφές του κ. Γεραπετρίτη είναι αποτέλεσμα των μεγαλοστομιών του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική όπως και στην εσωτερική, για τις πυρκαϊές, την ακρίβεια και την «πιστοληπτική αναβάθμιση». Ας γίνει μάθημα, να λέει λιγότερα και να πράττει περισσότερα. Το αποτέλεσμα μετράει στη πολιτική.