Το πρόγραμμα, εκτός απροόπτου, θα προκηρυχθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, προκειμένου άμεσα να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των αιτήσεων, με στόχο η λίστα των τελικών ωφελούμενων να ανακοινωθεί προς τα τέλη του έτους.
Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέας υλοποίησης το ΤΑΪΠΕΔ. Μάλιστα, στο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και ενεργειακής κατανάλωσης.
Πάντως, τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα συνδέονται στο δίκτυο αλλά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων, ενώ εάν η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα περισσεύει θα μπορεί να αποθηκεύεται σε μπαταρίες, ώστε να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των επιχειρήσεων τα χρονικά διαστήματα του 24ωρου κατά τα οποία δεν έχει ήλιο και τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Μάλιστα, η χρήση συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας θα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα καθώς θα επιδοτείται μόνο το κόστος της μπαταρίας ενώ το κόστος του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να καλυφθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όσο για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η χρονική προτεραιότητα της υποβολής των αιτήσεων.
Το ενεργειακό αποτελεί τα τελευταία χρόνια δυσβάστακτο κόστος για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) το 2022 είχε προκύψει ότι:
1. Το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.
2. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας ήταν σε ποσοστό από 20% έως 40%:
-Στο κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%)
-Στις τιμές των πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%)
- Στις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
-Στις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%).
Τέλος, περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) είχαν απαντήσει ότι δεν έχουν μετακυλήσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ σε μετακύληση των αυξήσεων έχουν προβεί περισσότερες από τις πέντε στις δέκα επιχειρήσεις (57%).