Η κεραυνο-καταιγίδα που έπληξε την Αττική τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης (7.8.23) ήταν οπωσδήποτε εξαιρετική, υπό την έννοια της σπανιότητας του καιρικού φαινομένου. Όχι, όμως και μοναδική. Έχομε υποστεί πλημμυρικά γεγονότα στο παρελθόν ανάλογης εντάσεως αρκετές φορές. Ούτε είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπισθούν, εκτός αν γίνουν μεγάλες επενδύσεις που ίσως είναι αντιοικονομικές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ κι οι βλαχοδήμαρχοι δεν πρέπει να καθαρίζουν τα φρεάτια κάθε καλοκαίρι πριν από τα πρωτοβρόχια και να μετατρέπουν τους χείμαρρους σε δρόμους. Ούτε να κτίζουμε μέσα σε πρώην ρέματα. Η παραβίαση της βαρύτητας του νερού προκαλεί ζημίες.

Από του σημείου αυτού μέχρις της αποδόσεως των ευθυνών στην «κλιματική αλλαγή» και στις «εκπομπές θερμοκηπίου» υπάρχει υπερβολή και άγνοια. Το κλίμα στο παρελθόν έχει εμφανίσει ραγδαίες μεταβολές που κόντεψαν να εξοντώσουν το ανθρώπινο είδος και οι εκπομπές αερίων των ηφαιστείων ξεπερνούν τα καυσαέρια των μηχανών. Επίσης , οι επικλήσεις μετρήσεων θερμοκρασίας και υπολογιστικών μοντέλων περί του κλίματος είναι  ατελείς και ανεπαρκείς. Το ηλιακό μας σύστημα αριθμεί 4,5 δισ. έτη ζωής και οι γαλαξίες 13,5. Η χρονική απόσταση είναι τέτοια που δεν ξέρουμε την συμπεριφορά του ηλίου ούτε καν αν υπάρχουν ή μη εξωγήινοι.

Τελευταίως η ηλικιακή ακτινοβολία (ακτίνων γάμα) έχει αυξηθεί κι ίσως σε αυτό να οφείλεται η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη Γη κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου εφέτος αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί του χρόνου για να κλείνουμε αυθαιρέτως τα λιγνιτικά εργοστάσια της χώρας και να εκτοξεύονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη με αποτέλεσμα να ξεπαγώνουν οι γέροντες πολίτες τον χειμώνα.

Είναι παραπλανητικές οι διαβεβαιώσεις «αρμοδίων» όπως της Σαμάνθας Μπάρες του παρατηρητηρίου ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥΣ ότι «τα αέρια θερμοκηπίου ευθύνονται για το θερμότερο εφετινό καλοκαίρι»: Πρώτον , διότι το εν λόγω ίδρυμα κρατεί στατιστικά μόλις από το 1991 και δεύτερον, είναι αντιεπιστημονικό να βγαίνουν συμπεράσματα  από βραχυπρόθεσμες παρατηρήσεις. Το κλίμα είναι μία μακρά υπόθεση που δεν σταθμίζεται μέσα σε 31 χρόνια λειτουργίας ενός ινστιτούτου. Εκτός αν δημαγωγούμε.