Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες είχαν καταληφθεί το 2015 από την Ρωσία, στο πλαίσιο της προσάρτησης της Κριμαίας, το 2014, και χρησιμοποιούνταν έκτοτε από την Μόσχα για στρατιωτικούς σκοπούς, από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Από πλευράς Κρεμλίνου δεν έχει υπάρξει ακόμη αντίδραση στην είδηση, ενώ το πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες που μετέδωσε η GUR.
"Για την Ουκρανία, η ανάκτηση του ελέγχου των πύργων Boiko ήταν στρατηγικής σημασίας και, ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχασε τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς", αναφέρει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου και προσθέτει: "Η Ρωσία στερείται πλέον της δυνατότητας να ελέγχει πλήρως τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κάτι που φέρνει την Ουκρανία εγγύτερα στην ανάκτηση της Κριμαίας".
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως ανέφερε η GUR, άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων που επέβαιναν σε ταχύπλοα σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο υπέστη ζημιές και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Η GUR κατέλαβε επίσης άλλα "πολύτιμα τρόπαια", όπως πυρομαχικά ελικοπτέρων και ένα σύστημα ραντάρ που μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε.
Πριν η Ρωσία καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η Ουκρανία αντλούσε σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου της από την υφαλοκρηπίδα της Μαύρης Θάλασσας, παρέχοντας φυσικό αέριο όχι μόνο για την Κριμαία αλλά και για τις ηπειρωτικές περιοχές της Ουκρανίας.