Αυτό τονίζει έκθεση της Global Energy Monitor που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην εν λόγω περιοχή αυξήθηκε κατά 57% στα 19 GW, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,9 GW μεγάλης κλίμακας ηλιακής και αιολικής ενέργειας από πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπλέον, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 9 GW που βρίσκονται υπό κατασκευή και έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024 είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να διασφαλίζουν συνεχή ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η πλειονότητα των κρατών στην περιοχή MENA έχουν αυξήσει σημαντικά τα σχέδιά τους σχετικά με την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Οκτώ χώρες της περιοχής έχουν τώρα τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη μελλοντική δυναμικότητα όσον αφορά τα έργα που είτε έχουν προκηρυχθεί, είτε σε προκατασκευή είτε υπό κατασκευή, σε σύγκριση με την δυναμικότητά τους πριν από 12 μήνες.
Σήμερα λειτουργούν 343 GW που προέρχονται από μονάδες παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτήν την περιοχή, που ισοδυναμεί με το 23% της παγκόσμιας δυναμικότητας.
Στους εν λόγω σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αντιστοιχεί πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, αλλά εκπέμπουν επίσης 610 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η περιοχή χρειάζεται περίπου 500 GW ηλιακής και αιολικής ισχύος για να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αν και αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή- επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, η δυναμικότητα ΑΠΕ που προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο είναι περιορισμένα φιλόδοξη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της MENA και ελάχιστη συγκριτικά με τον μεγάλο ρόλο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή», ανέφερε η έκθεση.
Για παράδειγμα, η Νότια Αμερική, μια περιοχή με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού και ακαθάριστο εγχώριο προϊόν με τη MENA, έχει παραγάγει τουλάχιστον τετραπλάσια δυναμικότητα ΑΠΕ - στα 32 GW - κατά την ίδια περίοδο. Μόνο η Βραζιλία συνεισέφερε πάνω από 14 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
Η Global Monitor υποστηρίζει ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μπορεί να επιτύχει έναν πλήρως απελευθερωμένο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, προσθέτοντας 19 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετησίως. «Οι προσθήκες αιολικής και ηλιακής ενέργειας του περασμένου έτους είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την περιοχή, αλλά απέχουμε ακόμα έτη φωτός από την εκθρόνιση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», δήλωσε στην έκθεση η Kasandra O'Malia, υπεύθυνη έργου για το Global Solar Power Tracker στο Global Energy Monitor.
«Το πρόβλημα είναι ότι η πορεία της περιοχής προς μια πράσινη οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές υδρογόνου, η οποία είναι μια αναπόδεικτη τεχνολογία που δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ενεργειακής πρόσβασης ή την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στο εσωτερικό», πρόσθεσε η O'Malia.
Σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμικότητα των χωρών ΜΕΝΑ αυξήθηκε κατά 292 GW τον τελευταίο χρόνο, με το 60% αυτής της μελλοντικής δυναμικότητας να προορίζεται για παραγωγή πράσινου υδρογόνου ή απευθείας εξαγωγή.