Περίπου, ως μεγάλη επιτυχία του κ. Γεραπετρίτη  παρουσιάσθη η μέχρις τέλους του έτους παράταση του Μορατόριουμ Γιλμάζ-Παπούλια. Το διάλειμμα αντιπαράθεσης Ελλάδος και Τουρκίας έληγε την πρώτη Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο αλλ’ ουδέποτε εφηρμόσθη. Ούτε και τώρα, με τη νέα «Ναυτέξ» του Ερντογάν παραβιάζει την Ελληνική, υφαλοκρηπίδα. Ο Ερνογάν βρήκε όμως το δάσκαλο του, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που συνέδεσε 

σαφώς και αμετακλήτως την παράδοση των νέων F-16 στην  Τουρκία απ’ την προηγουμένη έγκριση της Σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι ζήτησε αποχή της Τουρκίας από επιθετικές  συμπεριφορές στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφότεροι ενόχλησαν τον Τούρκο ηγέτη αλλά τι να γίνει, υπάρχουν κι ισχυρότεροι αυτού.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει άμεση ανάγκη της χρηματοδοτικής βοηθείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για να στεγάσει τα δύο εκατομμύρια αστέγους που άφησε πίσω του ο σεισμός της 16ης Φεβρουαρίου, στην Ν.Α. Τουρκία. Ως εκ τούτου πρέπει να δείξει καλή διαγωγή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που μπορεί να μπλοκάρει της απόφαση της Κομισιόν, όπως και του Αμερικανικού Κογκρέσου, για την έγκριση της προμηθείας των F -16.

Εάν αφεθεί η χρήση των F-16 ανεξέλεγκτη στο Αιγαίον, οι κίνδυνοι αυξάνονται… όχι τόσον δια την Ελλάδα αλλά για να μείνει απροστάτευτος ο Αμερικανικός στρατός που τώρα ευρίσκεται εγκατεστημένος στην Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν έχει ανάγκη χρόνου, ν’ αποδείξει την μεταστροφή της πολιτικής του και την αξιοπιστία του. Και γι’ αυτό ζητεί παράταση του Μορατόριουμ, μην εκτεθεί απέναντι στην εγχωρία και διεθνή κοινή γνώμη και αποτύχει των  μακροπροθέσμων σκοπών του. Να συνεχίσει δηλ. τον αναθεωρητισμό του κι εμείς τον διευκολύνουμε στα σχέδια του.

Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Το έγραψε, χωρίς περιστροφές, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαλινάκης (*): «Η εικόνα σχεδόν μηδενικών παραβιάσεων και του διαλόγου, μετ’ εναγκαλισμών, βοηθά έμμεσα την τουρκική επιδίωξη να αποτραπούν Ελλάδα και Κύπρος από την προβολή Β έ τ ο ή κι αποκόμισης ανταλλαγμάτων από την Άγκυρα σ’ άλλα «τραπέζια».

Επιβάλλεται δηλ. να εξαρτηθεί, η εκ μέρους της Ελλάδος έγκριση της Τελωνειακής ενώσεως και της βίζας, αφού προηγηθεί η ακύρωση του Τουρκο-λιβυκού συμφώνου που καταπατά την Ελληνική ΑΟΖ κι η εγκατάλειψη των «γκρίζων ζωνών» και της θεωρίας της «Γαλάζιας πατρίδας» ως και των αξιώσεων αφοπλισμού των Ελληνικών νήσων και - γιατί όχι - η διάλυση της Τουρκικής «στρατιάς του Αιγαίου».

 Έτσι δεν είναι μόνον ο Ερντογάν που θα αποκομίζει κέρδη από την εύθραυστη «ηρεμία» στο Αιγαίον και τη παράταση του Μορατόριουμ αλλά κι η χώρα μας. Που, ως απεκάλυψε ο κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, δαπάνησε 218 δισ. ευρώ από του 1974 έως του 2010 (κι’ άλλα τόσα προσεχώς) για εξοπλισμούς, εξ αιτίας της αμείωτης επιθετικότητος της Τουρκίας. Εδώ και στην Κύπρο - μην ξεχνάμε πάντοτε..

 

(*)Από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10.9.23 σελ. 16