Οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα εξαιτίας της υψηλής μεταβλητότητας που δημιουργεί η αναμενόμενη σοβαρή έλλειψη προσφορά κατά το δ’ τρίμηνο του 2023, και τούτο λόγω των περικοπών στην προσφορά αργού από τον ΟPEC+ ανέφερε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).  Έως τώρα, η υψηλότερη παραγωγή αργού από χώρες εκτός του διεθνούς καρτέλ κατάφερε να αντισταθμίσει μέρος των περικοπών στις οποίες προέβησαν οι χώρες-μέλη του οργανισμού

Όμως, από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, η παράταση του προγράμματος περικοπής της παραγωγής του ΟPEC+, στο οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία, θα επιφέρει σημαντική έλλειψη προσφοράς, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην τελευταία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου –δείτε σχετικό άρθρο στο energia.gr εδώ.

Eν τω μεταξύ, ο τιμές του αργού διόρθωσαν ελαφρά, προτού ανακάμψουν  και υπερβούν τα 91,69 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent, το διεθνές benchmark και τα 88,36 δολάρια ανά βαρέλι για την αμερικανική ποικιλία, WTI, παρά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, για απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,17 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

"Οι ανοδικές προοπτικές ζήτησης από τον ΟPEC+ και η πρόβλεψη της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου ενίσχυσαν την πεποίθηση των παραγόντων της αγοράς για περαιτέρω σύσφιξη της προσφοράς στο μέλλον", δήλωσε στο Reuters κορυφαίος αναλυτής.

Παράλληλα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ΕΙΑ, ανακοίνωσε αύξηση αποθεμάτων βενζίνης κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες καταγραφόταν μαζική αφαίμαξη των αποθεμάτων που ανήλθε συνολικά στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο αιχμής και πλέον οι προοπτικές για περαιτέρω μειώσεις τους αναμένεται να μετριαστούν ή και να αντιστραφούν, καθώς η ζήτηση μειώνεται σε εποχική βάση.

Ακόμη, ο ΙΕΑ προέβλεψε αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 5,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 8 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 9,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έπειτα από τη μείωση κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα και ημερήσιο ρυθμό παραγωγής της τάξης των 9,8 εκατομμυρίων βαρελιών.

Παράλληλα, όσον αφορά στα μεσαία αποστάγματα, ο EIA προέβλεψε αύξηση των αποθεμάτων κατά 3,9 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 8 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή να διαμορφώνεται στα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Όλα τούτα συμβαίνουν καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης και μείωση της προσφοράς. Και τούτο επειδή, εκτός από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τη συνέχιση των περικοπών στην παραγωγή από την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία, στο γενικότερο κλίμα που ευνοεί την άνοδο των τιμών συμβάλει και  η αναπάντεχη διακοπή λειτουργίας των τερματικών σταθμών πετρελαίου στην Λιβύη, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Daniel και οι οποίες συνετέλεσαν στην πεποίθηση της αγοράς για επερχόμενες περικοπές στην προσφορά. 

Τέλος, πρέπει να σημιωθεί ότι ο ΟPEC+ προέβλεψε έλλειψη 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, γεγονός που ενέτεινε την άποψη μεγάλου αριθμού αναλυτών οι οποίοι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς των στελεχών του διεθνούς καρτέλ ότι ο κύριος στόχος του είναι να διατηρήσει την ισορροπία της αγοράς, καθώς τα θεμελιώδη δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους σαφώς και δεν το παραπέμπουν προς αυτή την κατεύθυνση.