Η ξαφνική παραίτηση του Bernard Looney από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της BP έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αμφιβολία για τη στρατηγική της ενεργειακής εταιρείας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά για να δουν ποιος θα αναλάβει την κορυφαία θέση στην εταιρεία. Ο Looney, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, αφού παραδέχθηκε ότι δεν είχε αποκαλύψει την έκταση των σχέσεων που είχε στο παρελθόν με συναδέλφους του, είχε τοποθετήσει την BP ως ηγέτη 

στην ενεργειακή μετάβαση, τουλάχιστον μεταξύ των παραδοσιακών πετρελαϊκών εταιρειών, προχωρώντας περισσότερο από τους ομολόγους του στις δεσμεύσεις της εταιρείας να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως όπως σημειώνουν οι FT,  ενώ ορισμένοι επενδυτές αγκάλιασαν την τολμηρή στρατηγική, που ξεκίνησε το 2020 λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπήρχαν άλλοι που είχαν από καιρό αμφιβολίες.

"Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για τη στρατηγική στροφή", δήλωσε ο Biraj Borkhataria της RBC Capital Markets. "Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει σαφώς αλλάξει από τότε που ο Bernard ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου".

Οι μετοχές της BP έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου η ExxonMobil και η Chevron ήταν πιο αργές στο να αγκαλιάσουν την ενεργειακή μετάβαση. Εν τω μεταξύ, η βρετανική ανταγωνίστρια Shell έχει γίνει λιγότερο απολογητική για τον ρόλο της στην κλιματική αλλαγή ως εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Wael Sawan.

 

Η Redburn Atlantic, ο όμιλος ερευνών μετοχών, έγραψε: "Ο διάδοχος του Looney θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ερώτημα. Να επιμείνει στη στρατηγική για τη μετατροπή της BP σε μια ευρύτερη ενεργειακή εταιρεία και ηγέτη της μετάβασης. Ή να στρέψει την εστίαση ξανά προς τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου με υψηλότερη απόδοση".

Δεν συμφωνούν όλοι. Ο Adrian Frost, διαχειριστής επενδύσεων στην Artemis, ένας από τους 25 κορυφαίους μετόχους της BP, δήλωσε ότι η φύση της παραίτησης του Looney - για σχέσεις με συναδέλφους στο παρελθόν και αποκαλύψεις στο διοικητικό συμβούλιο και όχι για στρατηγική διαφωνία - υποδηλώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να αναζητήσει έναν "υποψήφιο συνέχειας" που δεν θα προαναγγείλει κάποια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική της BP.

Αλλά όποιος και αν αναλάβει θα θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στην εταιρεία και την κατεύθυνσή της, η οποία θα μπορούσε να δει είτε μια μεγαλύτερη δέσμευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε μια νέα εστίαση στη μεγιστοποίηση των πιο κερδοφόρων τμημάτων της επιχείρησης.

Επικεφαλής μεταξύ των υποψηφίων και των αναβατών για την κορυφαία θέση είναι ο Murray Auchincloss, ο οποίος διετέλεσε οικονομικός διευθυντής μέχρι αυτή την εβδομάδα και διορίστηκε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος.

Ο 53χρονος Σκωτσέζος είναι συμπαθής στους επενδυτές και πιστώνεται ότι είναι πέρα από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, έχοντας λειτουργήσει ως χρήσιμο αντίπαλο δέος για την πλευρά του Looney που μοιάζει με πωλητή.

"Ο Looney ήταν καλός πρεσβευτής της εταιρείας, αλλά υστερούσε όταν έμπαινε στα δύσκολα", δήλωσε ένας από τους 25 κορυφαίους μετόχους.

Ο Giacomo Romeo, στην Jefferies, δήλωσε ότι ο Helge Lund, πρόεδρος της BP, μπορεί επίσης να είναι στο μίγμα ως πρώην διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής Statoil (τώρα Equinor) και της BG Group.

Ωστόσο, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο νορβηγικό στέλεχος, που είναι επίσης πρόεδρος της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, τον έχουν απομακρύνει από το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου. Η κηλίδα του ότι επέβλεψε τον διορισμό του Looney πριν από λιγότερο από τέσσερα χρόνια μπορεί να μετρήσει εναντίον του.

Η BP θα μπορούσε να διορίσει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της, με την Carol Howle -επικεφαλής του ισχυρού εμπορικού και ναυτιλιακού βραχίονα της εταιρείας- να θεωρείται ως πιθανή επικρατέστερη, μαζί με την Anja-Isabel Dotzenrath, η οποία διευθύνει την επιχείρηση φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας της BP.

Η εμπειρία στον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων θεωρείται σημαντική στην εταιρεία, καθώς συγκεντρώνει πολλά από τα διαφορετικά τμήματα των δραστηριοτήτων της, από την παραγωγή έως τη διύλιση, καθώς και ένα τεράστιο κέντρο κέρδους. Θεωρείται επίσης κρίσιμη για τη μεγιστοποίηση των μελλοντικών αποδόσεων από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η υπεράκτια αιολική και η ηλιακή ενέργεια στο μέλλον.

Ο Oswald Clint, αναλυτής της Bernstein, δήλωσε ότι ο Gordon Birrell - επικεφαλής παραγωγής και λειτουργιών - και η Emma Delaney - επικεφαλής πελατών και προϊόντων - θα είναι επίσης στην κούρσα, τονίζοντας ότι όλοι οι κύριοι εσωτερικοί υποψήφιοι "επενδύουν πλήρως στην τρέχουσα στρατηγική".

Ο Romeo της Jefferies δήλωσε, ωστόσο, ότι η BP θα μπορούσε να σπάσει την παράδοση και να προχωρήσει σε εξωτερική πρόσληψη.

Ο Maarten Wetselaar, επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας διύλισης Cepsa, θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, σύμφωνα με τους αναλυτές. Έχασε από τον Σαουάν στην κούρσα για να γίνει επικεφαλής της Shell. "Ενώ ένας εξωτερικός διορισμός θα ήταν ασυνήθιστος, η κατάσταση είναι ασυνήθιστη από μόνη της", δήλωσε η Redburn Atlantic.

Η υπόθεση ενός εξωτερικού υποψηφίου μπορεί να ενισχυθεί από το γεγονός ότι τρεις από τους τέσσερις τελευταίους διευθύνοντες συμβούλους της BP αποχώρησαν υπό τεταμένες συνθήκες. Ο λόρδος John Browne παραιτήθηκε το 2007 αφού είπε ψέματα σε δικαστήριο σχετικά με το πώς γνώρισε τη σύντροφό του και ο Tony Hayward παραιτήθηκε το 2010 μετά την αντίδρασή του στην πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Μπομπ Ντάντλεϊ, ο μόνος πρόσφατος διευθύνων σύμβουλος που δεν ήταν ισόβιος της BP (αφού εντάχθηκε μέσω της συγχώνευσης της Amoco το 1998), υπηρέτησε 10 χρόνια προτού αποχωρήσει το 2020.

Το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους επενδυτές σχετικά με τις διαδικασίες του και τον τρόπο με τον οποίο διερεύνησε τις προσωπικές σχέσεις του Looney με τους συναδέλφους του πριν από τον διορισμό του και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνοντος συμβούλου. Μια έρευνα του 2022 για το στέλεχος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας.

Η Romeo της Jefferies δήλωσε ότι η αποχώρηση του Looney θα μπορούσε να "αναζωπυρώσει" τις εικασίες σχετικά με το αν η BP θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό στόχο εξαγοράς για έναν από τους ανταγωνιστές της.

Ενώ η κεφαλαιοποίηση της BP με 111 δισ. δολάρια είναι σημαντική, οι αντίπαλοι μπορεί να πιστεύουν ότι τα περιουσιακά της στοιχεία θα μπορούσαν να κερδίσουν υψηλότερη αποτίμηση από τους μετόχους υπό νέα διοίκηση. Ο κλάδος είναι πλούσιος σε μετρητά, με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το μήνα.

Αυτή η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η ευρύτερη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέπεσε με μια ευρύτερη υποχώρηση των επενδύσεων ESG.

Η BP έχει επίσης εκκρεμότητες στη Ρωσία. Ενώ διέγραψε την αξία του σχεδόν 20% του μεριδίου της στη Rosneft, τον κρατικά υποστηριζόμενο ''πρωταθλητή'' πετρελαίου της Ρωσίας, λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, τεχνικά εξακολουθεί να την κατέχει. Η πώληση περιπλέκεται από την ανάγκη να ζητηθεί έγκριση από το Κρεμλίνο, και τα μερίσματα συσσωρεύονται σε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης.

Οι αναλυτές της Redburn εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να τηρήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις της για την απαλλαγή από τον άνθρακα για να "διατηρήσει την "κοινωνική της άδεια"". "Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο να αλλάξει η τροχιά της μετάβασης, το 2050 είναι πολύ μακριά άλλωστε", προσθέτουν.