Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβράαμ Ζεληλίδης, μιλώντας σήμερα στον 98.4, υποστήριξε ότι χωρίς σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθαρισμού και διευθέτησης των ποταμών και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για αυτά η Θεσσαλία ως κάμπος που ξέραμε θα πεθάνει. Εξηγεί τις αλόγιστες παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες με την γεωλογική επίδραση που είχαν στη ροή για παράδειγμα του Πηνειού, εκφράζει αγωνία ότι η Κάρλα θα προκαλέσει νεό κύκλο πλημμυρών, ενώ αποκαλύπτει ποια έργα έπρεπε και δεν έγιναν, ποια πρέπει να γίνουν και κυρίως πώς η ανθρώπινη παρέμβαση, η πολιτική επιλογή συγκάλυψης αυθαιρεσιών και η ανυπαρξία στρατηγικής, άλλαξε την μορφολογία στο Θεσσαλικό κάμπο και οδήγησε στη τεράστια καταστροφή.
Τα επικίνδυνα σημεία σε Θεσσαλία αλλά και Κρήτη
Ο κ. Ζεληλίδης, μίλησε μέσω επίσημων χαρτών, για τα επικίνδυνα σημεία σε Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη. Όπως είπε, στην Κρήτη η μεγάλη ανησυχία είναι η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, βόρεια στα κεντρικά και δυτικά της πόλης και νότια ο κλάδος που αφορά παραποτάμιες περιοχές απόληξης στη Μεσσαρά που αν δεν προσεχτούν μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή σε λίμνη όπως στους ιστορικούς χρόνους ήταν.
Σύμφωνα με τους χάρτες που παρέθεσεο καθηγητής:
Στη Κρήτη με κίτρινο χρώμα είναι 3 περιοχές με ιδαίτερο ενδιαφέρον για την ανάλυση τους. Ειδικά η λεκάνη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που χωρίζεται σε δύο κλάδους, η νότια αποστραγγίζει στα Πιτσίδια με πολλές εκδοχές για την Μεσσαρά:
Θεσσαλικός Κάμπος: Με ροζ γραμμοσκίαση η λεκάνη απορροής του Θεσσαλικού με τα δύο στενά στην Πηνειάδα και στα Τέμπη:
Περιοχές του Πηνειού που φαίνεται η μικρή κλίση της κοιτής και η δημιουργία ελιγμών, τα στενά στην Πηνειάδα και στα Τέμπη κ.λ.π. με λεπτομέρειες:
Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ζεληλίδη στον 98.4:
(από neakriti.gr)