Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, συμμετείχε σε οργανωμένη επίσκεψη στο ναυπηγείο της Keppel Corporation στη Σιγκαπούρη, όπου κατασκευάζεται η πλωτή μονάδα για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Οι μέτοχοι του FSRU της Αλεξανδρούπολης ενημερώθηκαν για πιθανή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων

Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησαν μέτρα για τη βελτιστοποίηση της κατασκευής της πλωτής μονάδας του τερματικού σταθμού LNG.

Ο κ. Malinov τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των δραστηριοτήτων ώστε το τερματικό να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμπορικό ενδιαφέρον για τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης είναι ολοένα και υψηλότερο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι το μερίδιο των προμηθειών LNG στις ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια. «Ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών συνθηκών αγοράς στην περιοχή», όπως ανέφερε.«Η επένδυσή μας στον τερματικό σταθμό είναι στρατηγική και επίκαιρη.

Σημαντική είναι και η εξασφαλισμένη συνέργεια με τα έργα για την επέκταση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Chiren και της Διασύνδεσης Βουλγαρίας-Σερβίας». Σημείωσε επίσης ότι το Trakia LNG – ο προγραμματισμένος δεύτερος τερματικός σταθμός LNG της Gastrade- καθώς και τα άλλα έργα για νέους τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα, θα αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας από νότο προς βορρά.

Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης έχει σχεδιαστική ικανότητα για επαναεριοποίηση 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης LNG της εγκατάστασης είναι 153.500 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Μεταξύ των πιθανών πηγών εφοδιασμού είναι χώρες που παράγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και το Κατάρ. Η Bulgartransgaz είναι κατέχει το 20 % του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του έργου, Gastrade.