Market Pass και Επίδομα Θερμάνσεως, Τέλος – Πλημμυρόσημο στις Επιχειρήσεις Από το ΥΠΟΙΚ

Market Pass και Επίδομα Θερμάνσεως, Τέλος – Πλημμυρόσημο στις Επιχειρήσεις Από το ΥΠΟΙΚ
energia.gr
Σαβ, 16 Σεπτεμβρίου 2023 - 06:14

Επιβολή ειδικού τέλους σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των κλυδωνισμών που προκαλεί η κλιματική κρίσις θα περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Με την χώρα να δοκιμάζεται ήδη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για την ανάγκη πιο «συνεκτικής πολιτικής» που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προσαρμογής στον κλιματικό κίνδυνο, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την οικονομία

Σε πρώτη φάση προχωρούν στην επιβολή τέλους σε στοχευμένες εταιρείες ώστε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» που θα μπορεί να συνεισφέρει στις οικονομικές συνέπειες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Συμφώνως προς τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, εκτιμάται ότι έως το 2100 ο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποστεί μια ετήσια μείωση έως και 6% εάν δεν ληφθούν μέτρα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγής. Το σωρευτικό κόστος εκ αιτίας της κλιματικής αλλαγής μεταφράζεται σε €701 δισεκ. Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά μέχρι και €123 δισεκ. εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής.

Επίσης, εξετάζεται εκ νέου η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα η ασφάλιση για τον κλιματικό κίνδυνο δεν είναι ακόμη υποχρεωτική. Στο προσχέδιο του κλιματικού νόμου συμπεριλαμβάνετο άρθρο το οποίο προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση των νέων κτηρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητος. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο του Νόμου, το σχετικό άρθρο απεσύρθη, καθώς ετέθησαν θέματα που σχετίζονται με την πιθανή σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων εξ αιτίας της περιορισμένης βάσεως ασφαλίσεως. Υποχρεωτική είναι η ασφάλιση σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και Ρουμανία. Την ίδια ώρα, μία από τις μεγάλες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο είναι που μπορεί να φτάσουν οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, την στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις συνεχίζονται αμείωτες για 24 μήνες. Με τις τιμές να έχουν πάρει την ανηφόρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ανοίγει αύριο η αυλαία της πλατφόρμας του marketpass για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, ενώ στο τραπέζι παραμένει το σενάριο επεκτάσεως του μέτρου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι αποφάσεις για την δίμηνη παράταση του market pass αναμένεται να οριστικοποιηθούν, λίγο πριν ανέβει στην Διεθνή Έκθεση ο Πρωθυπουργός, και θα ληφθούν σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται από τα στοιχεία εκτελέσεως του Προϋπολογισμού στο 8μηνο, τα οποία δημοσιεύονται αύριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για να καλυφθούν έκτακτες δαπάνες που προκάλεσε ο Daniel και αφού ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιηθούν όλα τα ψηφισμένα μέτρα όπως είναι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες, αναφέροντας ότι οι υπόλοιπες παρεμβάσεις επανεξετάζονται.