Ανίκανο το κράτος- 2 δις ευρώ οι ζημιές  στην Θεσσαλία- Υπογονιμότης στον κάμπο  έως πέντε χρόνια-  ισχυρό πλήγμα για ΑΕΠ , εξαγωγές, ρυθμούς ανάπτυξης, ανεργία –  Ξαναγράφεται ο  προυπολογισμός - Αντί για υποδομές , μοίραζαν επιδόματα- αντί για κήρυξη του πολέμου κατά της κλιματικής αλλαγής το Ταμείο Ανάκαμψης θα  μοίραζε  πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ σε πέντε διαπλεκόμενους -   ισχυρός κλονισμός για το πολιτικό σύστημα- 10% κάτω, στο 31%  η ΝΔ πριν την θεομηνία, ανύπαρκτη η αντιπολίτευση,  στο 20%  η  αντισυστημική  δεξιά

Στον αέρα οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ σε Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο, Ιόνιο – Προβλήματα συσπείρωσης σε Αττική και Λάρισα- Αγωνία Μητσοτάκη ο οποίος «σημαδεύει» Βαρβιτσιώτη-Κικίλια  και διαμαρτύρεται στον Αλαφούζο για τον ΣΚΑΙ -Δίχτυα και  «στο τόξο του ορθολογισμού»  για τον φόβο της αστάθειας.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης το κλίμα στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου  ήταν βαρύ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε στο σπίτι του εκνευρισμένος τον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ να ζητά περίπου την αντικατάσταση του («αν δεν μπορεί ας τον αλλάξουμε» σχολίασε ο πιστός Άρης Πορτοσάλτε)  και κάλεσε οργισμένος στο τηλέφωνο  τον ιδιοκτήτη του σταθμού Γιάννη Αλαφούζο  να του διαμαρτυρηθεί για την επίθεση. Άγνωστο τι απάντηση έλαβε .Αναχώρησε για το Μαξίμου  από την οικια του στο Λυκαβηττό έχοντας στο νού του τις εικόνες απόγνωσης των κατοίκων , από τον Δήμο Παλαμά και ειδικότερα από τον Βλοχό. Μόλις κάθισε γύρω από το τραπέζι ρώτησε τους συνεργάτες  να τον ενημερώσουν τι ακριβώς  συμβαίνει στην συγκεκριμένη περιοχή. Η απάντηση  που έλαβε από τους Μπρατάκο,  Παπασταύρου, Σκέρτσο  ήταν η σιωπή. Μαθημένος την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης του  σε ένα μοντέλο ενημέρωσης που του παρείχε έως και την τελευταία λεπτομέρεια για το τι συμβαίνει στην επικράτεια , εξερράγη. Διαπίστωσε ότι γενικώς έχει γύρω του ανθρώπους που είτε έχουν άγνοια, είτε δεν λένε την αλήθεια, είτε έκαναν και διακοπές όταν καιγόταν ο Έβρος. Ένας Υπουργός Επικρατείας και ένας υφυπουργός. Συγκεκριμένα . Ακόμη περισσότερο όμως θύμωσε όταν διαπίστωσε ότι υποχωρεί σταδιακά το πολιτικό και επικοινωνιακό έδαφος κάτω από τα πόδια του. Ότι  φιλικά του σάιτ και πρωινές εφημερίδες   έχουν την κυβέρνηση του και τον ίδιο  πλέον στον στόχαστρο γιατί η ανάλυση των στοιχείων επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας  τους δείχνει ότι αν συνεχίζουν να τον στηρίζουν άκριτα θα βουλιάξουν στα ρηχά του διαδικτύου. Είναι όμως αυτό το πραγματικό πρόβλημα του κυρίου Μητσοτάκη , της κυβέρνησης και της χώρας  αυτό ; Όπως θα δούμε και πιο κάτω είναι αλλά  μεσοπρόθεσμα. Η σταθερότητα που  «κερδίσαμε» στις εθνικές εκλογές μετατρέπεται ταχέως εντός διμήνου σε ισχυρά αστάθεια. Ο τόπος δεν έχει αντιπολίτευση και αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο δεν θα έχει και κυβέρνηση. Οι άνεμοι της αντισυστημικής δεξιάς φυσούν στις πρώτες μετρήσεις του φθινοπώρου ισχυρότατοι. Και ο κύριος Μητσοτάκης θορυβημένος ρίχνει γέφυρες στον ...ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ , «το τόξο του ορθολογισμού»  υπό το κράτος του φόβου της αστάθειας .

Ρημάζει η ύπαιθρος, αλλάζει χέρια η γη

Ωστόσο το μέγα μακροπρόθεσμο πρόβλημα του κυρίου πρωθυπουργού το οποίο γεννά τεράστιους οικονομικούς αλλά και εθνικούς κινδύνους είναι η  καταστροφή της γής και η υποχώρηση των συνόρων . Μαζί με την αποκάλυψη ότι ο σκληρός πυρήνας του κράτους (Πολιτική Προστασία, Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις ) είναι σε διάλυση. Η περίφημος «Ελλάδα 2.0» για την οποία τόσα διαφημιστικά σποτ  πλήρωσε η κυβέρνηση  είναι σκέτο μηδέν. Μηδέν εις το πηλίκον.

Η καταστροφή της γής είναι συγκλονιστική. Με τις πυρκαιές καταστράφηκαν 3 εκατομμύρια στρέμματα μέσα σε τέσσερα χρόνια ! Στα οποία θα προστεθούν τώρα και τα 750.000  στρέμματα του κάμπου της Θεσσαλίας ο οποίος είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Εκεί παράγεται το 6% του ΑΕΠ. Εκεί μέρος της αγοράς τροφίμων. Εκεί υπάρχουν ισχυρότατες μη διαπλεκόμενες  εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στα 2 δις ευρώ υπολόγιζαν την ζημιά στην τοπική οικονομία ανεξάρτητοι παρατηρητές την Παρασκευή το βράδυ. Γή , ελληνική γή καταστράφηκε και στον Έβρο όπου παράγεται το 0.9% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αλλά η κυβέρνηση χαμένη στον κόσμο της πανηγύριζε για τις εκκενώσεις του 112. Ότι διασώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Χωρίς να  σκέφτεται ότι οι πολίτες στον Έβρο, στην Θεσσαλία και αλλαχού θα κληθούν να ζήσουν αν το αντέξουν σε έναν ρημαγμένο τόπο.  Της καταστροφής της ελληνικής γής προηγήθηκε κάτι άλλο : Η ερημοποίηση της ελληνικής γής και η αλλαγή χεριών της ελληνικής γής. Και όλο αυτό , η απώλεια της γής, συνιστά στο σύνολο του την δεύτερη μεγάλη χρεωκοπία της νεώτερης Ελληνικής Δημοκρατίας.  Η αρχή έγινε με την ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης την οποία εγκαταλείπουν μαζικά οι πληθυσμοί. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής του 2021. Η αποβιομηχάνιση είχε σοβαρό κόστος. Η συνέχεια εδόθη με την αλλαγή χεριών της  γής αγροτικής και άλλης.  

Εταιρεία της Τραπέζης (που έχει στην ιδιοκτησία της και το τραγικό  Blue Orizon  το πλήρωμα του οποίου δολοφόνησε έναν νεαρό που είχε έρθει στην Αθήνα για ιατρική εξέταση προκειμένου να διεκδικήσει αναπηρική σύνταξη ) διαχειρίζεται την γή που υποθήκευσαν οι αγρότες μας στην παλαιά ΑΤΕ για να λάβουν αγροτικά δάνεια. Διαχειρίζεται επίσης μικρές επιχειρήσεις αγροτών και συνεταιρισμών . Η αγροτική γή αλλάζει χέρια κοψοχρονιάς. Την στιγμή που δάνεια μεγάλων εκδοτικών ομίλων ύψους 40 εκ ευρώ κουρεύονται εις τρόπον ώστε να μένουν οφειλές τις τάξεως των 400.000 ευρώ (!!!) άρπαγες των fund εκποιούν την αγροτική γή σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα . Ενώ την ίδια ώρα πηγές του νερού αλλά και σπάνιες γαίες στην Βόρειο Ελλάδα έχουν καταστεί στόχος της διαπλοκής, ελληνικής και ξένης. Η εικόνα συμπληρώνεται από  περίεργες μαζικές αγορές γής και ακινήτων  σε εθνικής σημασίας ακριτικά νησιά του Αιγαίου , στην Θράκη και την Μακεδονία. Μία πρόχειρη έρευνα στα υποθηκοφυλακεία της Βορείου Ελλάδος θα αποκαλύψει πόσοι Τούρκοι, πόσοι Βούλγαροι και πόσοι Σκοπιανοί κάνουν αγορές γής και ακινήτων σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές της επικράτειας στις οποίες κάποτε απαγορεύονταν με νόμο  οι αγοραπωλησίες με αλλοδαπούς πάσης ταυτότητας. Η δεύτερη χρεοκοπία λοιπόν είναι αυτή ! Εάν η Ελλάς έχασε στην πρώτη χρεοκοπία τον έλεγχο βασικών υποδομών της (πωλήθηκαν αεροδρόμια, περιφερειακά λιμάνια, σιδηρόδρομοι  ΔΕΚΟ, το δίκτυο των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια ενώ μπήκε ενέχυρο στο υπερταμείο  όλη η περιουσία των ΔΕΚΟ έναντι του χρέους) τώρα καταστρέφεται και αλλάζει χέρια η γή με το κράτος θεατή. Με δραματικές συνέπειες στην οικονομία αλλά και στην διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας. Προσφάτως αλλοδαπός θέλησε να αγοράσει έναντι 20 εκ ευρώ ένα μικρό ταβερνάκι στην Πελοπόννησο που βρίσκεται  δίπλα σε τεράστιες εκτάσεις που αγόρασε  για να το εξαφανίσει. Ο χείμαρρος του νερού της Θεσσαλίας λοιπόν που κυλά ορμητικά προς την Αθήνα και απειλεί να πνίξει  το πολιτικό σύστημα κρύβει μέσα του τόνους πολιτικών «σκουπιδιών» και νέων προβλημάτων.

Ανέχονται την παράνομη μετανάστευση γιατί φοβούνται τις επιθέσεις της Αριστεράς!

Στον ορισμό της δεύτερης χρεωκοπίας οφείλει ωστόσο να εντάξει κανείς την υποχώρηση των συνόρων στον Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο και την αποκάλυψη της ανικανότητας του επιτελικού κράτους που δεν μπόρεσε να προστατέψει ούτε της κορυφαίας εθνικής σημασίας αποθήκες πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο.  Οι φωτιές στον Έβρο εκτός από την αμυντική αποδυνάμωση της περιοχής επαναχάραξαν τα μονοπάτια  της παράνομης μετανάστευσης. Οι ροές τετραπλασιάστηκαν και οι στρατηγοί της ΕΛΑΣ έδωσαν ψευδή εικόνα στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως Γιάννη Οικονόμου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή. Αλλά και να μάθαινε την αλήθεια,  μάλλον δεν θα αντιδρούσε. Εγκυρότατες πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τρομοκρατηθείς από τις επιθέσεις της Αριστεράς , εγχώριας και ευρωπαικής,  για τα push back,  ειδικώς μετά το ναυάγιο στην Πύλο αποφάσισε να επιδείξει ανοχή και να κάνει τα στραβά μάτια. Με την ελπίδα ότι τα καραβάνια  των παράνομων μεταναστών δεν θα μείνουν στην Ελλάδα αλλά θα συνεχίσουν προς την Ευρώπη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δεν είναι δημοφιλής στις τοπικές αριστερές ΜΚΟ που κερδίζουν  χρήματα από ενοικιάσεις αρχοντικών της Λέσβου σε παράνομους μετανάστες. Οι οργανώσεις αυτές προσβλέπουν στον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ ο οποίος όμως δύσκολα θεωρούμε θα  ενέδιδε σε τέτοιες απαιτήσεις.

Ο χάρτινος πύργος του επιτελικού  κράτους και τα νεύρα του πρωθυπουργού

Μπαίνοντας λοιπόν στο φθινόπωρο και έχοντας μπροστά του  δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται εκνευρισμό. Η ΕΛΑΣ στην υπόθεση της δολοφονίας του χούλιγκαν συνόδεψε τους δολοφόνους ...έως τον τόπο του εγκλήματος. Ο προαχθείς  σε ΓΑΔάρχη από την ομάδα των τεσσάρων (τρία εξωθεσμικά πρόσωπα , δύο  γυναίκες και  ένας άνδρας  συν τον επιτελάρχη  στρατηγό του Μαξίμου )  δεν είχε ιδέα από Αθήνα, μόνο θητείες στην περιφέρεια. Ο Στρατός απεδείχθη ανίκανος να προστατέψει αποθήκες πυρομαχικών. Οι δασοκομάντος που θα έμπαιναν στο δάσος της Δαδιάς όπως  προέβλεπε ο νόμος Γεραπετρίτη  έμεινε ανενεργός γιατί ο νυν ΥΠΕΞ ξέχασε να εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση. Προσωπικό στην Πυροσβεστική δεν προσελήφθη αλλά διορισμοί ημετέρων στην  Ertnews, σε ΔΕΚΟ, σε πολιτικά γραφεία ,...χιλιάδες.  Και το χειρότερο : Η λάσπη φέρνει στην επιφάνεια την σταθερή συμμαχία κυβέρνησης διαπλοκής σε κάθε τομέα : Από τα  σαθρά γεφύρια της Καρδίτσας που φτιάχτηκαν μετά τον Ιανό από κατασκευαστικές στο πόδι και το Ταμείο Ανακαμψης (που αντί να σχεδιαστεί για τον πόλεμο της γενιάς μας που είναι η κλιματική αλλαγή σχεδιάστηκε για την νομή των κονδυλίων από πέντε διαπλεκόμενους ) έως τον  ύπαρχο υπάλληλο  εταιρείας θυγατρικής τράπεζας που δολοφόνησε τον φτωχοδιάβολο στον Πειραιά.

Καθίζηση στο πολιτικό σύστημα δείχνουν οι μετρήσεις

Οι πρώτες μετρήσεις που έλαβε το Μαξίμου μετά τις φωτιές και πριν τις θεομηνίες ήταν  λίαν ανησυχητικές . Εμφάνιζαν την ΝΔ στο 31%, τον ανύπαρκτο ΣΥΡΙΖΑ στο 17%, το αμήχανο ΠΑΣΟΚ στο 10%, την  «Ελληνική Λύση» στο 9% ( εξου και τα νεύρα Μητσοτάκη για Βελόπουλο στην Βουλή), το ΚΚΕ στο 8% , την «Νίκη» στο 7% , την «Πλεύση Ελευθερίας» στο 6% και τους σπαρασσόμενους «Σπαρτιάτες» στο 3%. Καλά δεν είναι ούτε τα πρώτα δείγματα από τις μετρήσεις για τις περιφερειακές εκλογές. Ο Νίκος Χαρδαλιάς κινείται στο 32% και θα χρειαστεί δεύτερο επικίνδυνο γύρο.  Οι Περιφερειάρχες Χρήστος  Μέτιος (Θράκης),Ρόδη  Κράτσα (Ιονίων)  έχουν σημαντική φθορά.  Η υποψηφιότητα Πτωχού στην Πελοπόννησο έχει ισχυρότατο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Η υποψηφιότητα Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο υπονομεύεται από τον τετραπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών.  Ο πρωθυπουργός δέχθηκε εν θερμώ εισηγήσεις από συνεργάτες του να καρατομήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη υπέρ της τοποθέτησης του οποίου στο λιμάνι  συνήργησε πανίσχυρος Έλλην εφοπλιστής διεθνούς κύρους και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας  Βασίλη Κικίλια ο οποίος όμως παρέλαβε τον μηχανισμό Στυλιανίδη. Αν το κάνει όμως αυτό τώρα, τι πολιτκή  απάντηση θα έχει να δώσει στο λαό  σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών  δεν είναι αυτό που αναμένει ; Εκτός αν με επίκληση εθνικής ανάγκης τις μεταθέσει για τις ευρωεκλογές. Τις οποίες σχεδιάζει να διεξάγει με σταυρό σε ευρείες περιφέρειες….

Συμπέρασμα:  Ο πολιτικός χειμώνας θα είναι μακρύς για το πολιτικό σύστημα. Και ο οικονομικός ακόμη χειρότερος για τους πολίτες. Εκτός από κλιματική αλλαγή έχουμε και ραγδαία αλλαγή πολιτικού κλίματος. Τον Ιούνιο η ΝΔ ήταν η λύση του προβλήματος. Τώρα εξελίσσεται σε μέρος του προβλήματος.