Η Kate Thomson ορίστηκε ως προσωρινή οικονομική διευθύντρια (CFO) της BP, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην κορυφή της βρετανικής πετρελαϊκής από την ξαφνική παραίτηση του τέως διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney. Υπενθυμίζεται ότι ο Looney παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι δεν είχε αποκαλύψει την έκταση των προηγούμενων προσωπικών του σχέσεων με τους συναδέλφους του και αντικαταστάθηκε, σε προσωρινή βάση, από τον ως τώρα CFO της πολυεθνικής, Murray Auchincloss

Σήμερα, Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι η Thomson, η οποία βρίσκεται στην εταιρεία εδώ και 19 χρόνια, υπηρετώντας σε μια σειρά από ανώτερες οικονομικές θέσεις, θα αντικαταστήσει τον Auchincloss στην κορυφαία χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, επίσης σε προσωρινή βάση.

Ο Auchincloss δήλωσε ότι η Thomson "διαθέτει βαθιά τεχνική γνώση σε συνδυασμό με μια λεπτομερή κατανόηση της BP και έχει ένα πρώτης τάξεως ιστορικό σε ηγετικές θέσεις σε όλη τη χρηματοοικονομική μας λειτουργία".

Η Thomson είναι ανώτερος αντιπρόεδρος της BP, αρμόδια για τα οικονομικά της παραγωγής και των λειτουργιών, έχοντας προηγουμένως διατελέσει ταμίας και επικεφαλής της φορολογικής διεύθυνσης του Ομίλου.

Η BP έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής για τον μόνιμο αντικαταστάτη του Looney. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Helge Lund, είπε στους επενδυτές ότι δεν θα αναλάβει τη θέση του CEO. Η εταιρεία εξετάζει εσωτερικούς και εξωτερικούς υποψηφίους. Ενώ ο Lund έχει τονίσει ότι αναμένει πως η στρατηγική της εταιρείας θα παραμείνει αμετάβλητη υπό τη νέα ηγεσία, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή για να δουν εάν διατηρηθεί η πιο επιθετική ώθηση που δίνει η BP στις ΑΠΕ συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της.

Οι μετοχές της BP, οι οποίες σε γενικές γραμμές υστερούσαν σε σχέση με τις αντίστοιχες κατά τη διάρκεια της θητείας του Looney, έχουν ανέβει από τότε που ανακοινώθηκε η αποχώρησή του και αυξήθηκαν κατά 1 τοις εκατό την Τρίτη.

Οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας ενισχύθηκαν εν μέρει από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, με το αργό Brent να ξεπερνά τα 95 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος την Τρίτη. Η άνοδος των τιμών και η ευρύτερη κρίση καυσίμων που πυροδότησε η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει πρόσθετες εντάσεις σε έναν τομέα που αγωνίζεται να βρει τον καλύτερο τρόπο πλοήγησης προς την ενεργειακή μετάβαση.

Ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο έχουν υπαναχωρήσει και προειδοποιούν ότι ο κλάδος χρειάζεται ακόμη επενδύσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman και ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco προειδοποίησαν την Τρίτη ότι οι προβλέψεις για την κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου ήταν λανθασμένες. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο στο Κάλγκαρι, ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ξαφνική μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα και ότι οι επενδύσεις πρέπει να διατηρηθούν στη βιομηχανία. Η BP περιόρισε τον Φεβρουάριο τα σχέδιά της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, μειώνοντας την αναμενόμενη πτώση στο 25% τη δεκαετία από 40% προηγουμένως, αυξάνοντας, παράλληλα, το ποσό που θα επενδύσει στη μετάβαση.