μεμονωμένους σταθμούς ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες οι επενδυτές έργων ισχύος από 1 MW έως 100 MW ανέμεναν εδώ και μια διετία. Τον Ιούνιο του 2021, η Ομάδα Διοίκησης Έργου Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε εισηγηθεί ότι η βασική κατάταξη σταθμών συσσωρευτών θα έπρεπε να είναι η κατηγορία έργων Β, δηλαδή με αδειοδότηση βάσει ΠΠΔ. Σταθμοί αποθήκευσης συσσωρευτών (αποκλειστικά) των γνωστών σήμερα τεχνολογιών, ονομαστικής ισχύος μικρότερης του 1 MW, είχε προταθεί να απαλλάσσονται από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ τα έργα άνω των 100 MW βάσει ΑΕΠΟ.
Ήταν δηλαδή σαφές ότι ένας μεγάλος αριθμός έργων θα υπαγόταν στην κατηγορία Β που απαιτεί ΠΠΔ και άρα θα έπρεπε το ΥΠΕΝ να ορίσει και αυτές τις ΠΠΔ. Η τυπική κατάταξη των μπαταριών σε κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης όμως καθυστέρησε μια διετία και η σχετική Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μόλις στις 19/5/2023. Ωστόσο, καθώς οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν μια σχετικά νέα τεχνολογία, δεν υπάρχουν αυτές οι τυποποιημένες ΠΠΔ και η έκδοσή τους δεν αναμένεται σύντομα από το ΥΠΕΝ, καθώς η μελέτη που αποφασίστηκε να ανατεθεί την περασμένη Πέμπτη θα είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα τρίμηνο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η παραλαβή της, οι σχετικές διορθώσεις και τέλος η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) η οποία θα περιλαμβάνει το πρότυπο των ΠΠΔ για την αδειοδότηση των έργων αποθήκευσης.
Σήμερα και έως την έκδοση της ΥΑ η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες κατά την τελευταία διετία, άλλες απαιτούν εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), άλλες προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση και άλλες ΠΠΔ. Έτσι, εδώ και μια διετία η αδειοδοτική ωρίμανση των έργων καθυστερεί, σε μια περίοδο που η απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας (σε συνάρτηση με την αναγκαία αποθήκευση ενέργειας) τίθεται ως προτεραιότητα.
Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Παρασκευή στο Olympia Forum ΙV «σχεδιάζουμε πολύ προσεκτικά κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι σχετικές διαδικασίες», προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η εισαγωγή των φωτοβολταϊκών. «Απλώς, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα, που απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις στην αποθήκευση», υπογράμμισε.
Ο στόχος στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» τελικά στα 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες έως το 2030, εάν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές στο τελικό draft που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, προτείνεται για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας η επέκταση τού ήδη εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματος στήριξης για μονάδες αποθήκευσης που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για συνολικά 1.000 MW, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα. Βεβαίως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπό την αίρεση ότι δεν θα μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας συσσωρευτών σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι απαραίτητη η ενίσχυση. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, από τα 200 MW στα 1.000 MW.