Έξυπνοι Μετρητές και Έξυπνοι Μεσάζοντες

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ της εταιρείας Landis & Gyr , που κατασκευάζει τέτοιους μετρητές σε εργοστάσιο της πλησίον της Κορίνθου, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το πόσο αρνητικά η πολιτεία αντιμετωπίζει την εγχώριο βιομηχανία. Η εν λόγω εταιρεία που είναι εγκατεστημένη εδώ και 50 χρόνια στην Ελλάδα κατασκευάζει τελευταίας τεχνολογίας έξυπνους μετρητές τους οποίες εξάγει σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία απασχολώντας 1000 περίπου άτομα. Δικαιολογημένη η απογοήτευση της διοίκησης της εν λόγω εταιρείας (εδώ), η οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για καθαρά τυπικούς λόγους, και η οποία φιλοδοξούσε να αναλάβει την προμήθεια των έξυπνων μετρητών για την ελληνική αγορά, αποβλέποντας σε επέκταση της παραγωγής της και στην πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Προφανώς ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ « στήθηκε» από τη αρχή με προδιαγραφές και κριτήρια που ευνοούν τους συνήθεις μεσάζοντες που αποβλέπουν σε υψηλά περιθώρια κέρδους μέσω της εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό.

energia.gr
Τετ, 27 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:16

 

Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα που διαθέτει δική της βιομηχανία θα είχε τεθεί από τη αρχή ως κριτήριο η προμήθεια από εταιρεία που διαθέτει εγχώρια παραγωγή, προσφέροντας κατάλληλη μοριοδότηση, στην διαγωνιστική διαδικασία .Όπως ακριβώς έχουν πράξει σε τέτοιες περιπτώσεις οι Διαχειριστές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με το θέμα της προμήθειας και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών να έχει μείνει τραγικά πίσω στην Ελλάδα την στιγμή που αυτού του είδους οι μετρητές αποτελούν κλειδί για την οικονομική βιωσιμότητα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τον άκρως απαραίτητο και επείγοντα εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής. Ας όψονται οι συνδικαλιστές που αντιδρούν σε τέτοιου είδους βήματα εκσυγχρονισμού.

Γιατί μόνο όταν ο Διαχειριστής διαθέτει σωστή πληροφόρηση για το καταναλωτικό προφίλ των πελατών μπορεί να σχεδιάσει σωστά την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου. Είναι δε ηλίου φαινότερο ότι η προμήθεια έξυπνων μετρητών από εγχώριο κατασκευαστή με προϊόντα εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας θα βοηθούσε σημαντικά την επιτάχυνση του τεράστιου έργου εγκατάστασης τέτοιων μετρητών και στον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος.

Σήμερα, με την άτυχη απόφαση του ΣτΕ και τον ακόμα ατυχέστερο διαγωνισμό- που κυριολεκτικά καρκινοβατεί εδώ και χρόνια- δίνεται ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία ενώ υποσκάπτει την προσπάθεια της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη. Με τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος να αποτελεί συνθήκη sina quo non για την ενεργειακή μετάβαση και την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, και εν τέλει την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος με την μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό καθαρών μορφών ενέργειας.