Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα που διαθέτει δική της βιομηχανία θα είχε τεθεί από τη αρχή ως κριτήριο η προμήθεια από εταιρεία που διαθέτει εγχώρια παραγωγή, προσφέροντας κατάλληλη μοριοδότηση, στην διαγωνιστική διαδικασία .Όπως ακριβώς έχουν πράξει σε τέτοιες περιπτώσεις οι Διαχειριστές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με το θέμα της προμήθειας και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών να έχει μείνει τραγικά πίσω στην Ελλάδα την στιγμή που αυτού του είδους οι μετρητές αποτελούν κλειδί για την οικονομική βιωσιμότητα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τον άκρως απαραίτητο και επείγοντα εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής. Ας όψονται οι συνδικαλιστές που αντιδρούν σε τέτοιου είδους βήματα εκσυγχρονισμού.
Γιατί μόνο όταν ο Διαχειριστής διαθέτει σωστή πληροφόρηση για το καταναλωτικό προφίλ των πελατών μπορεί να σχεδιάσει σωστά την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου. Είναι δε ηλίου φαινότερο ότι η προμήθεια έξυπνων μετρητών από εγχώριο κατασκευαστή με προϊόντα εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας θα βοηθούσε σημαντικά την επιτάχυνση του τεράστιου έργου εγκατάστασης τέτοιων μετρητών και στον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος.
Σήμερα, με την άτυχη απόφαση του ΣτΕ και τον ακόμα ατυχέστερο διαγωνισμό- που κυριολεκτικά καρκινοβατεί εδώ και χρόνια- δίνεται ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία ενώ υποσκάπτει την προσπάθεια της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη. Με τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος να αποτελεί συνθήκη sina quo non για την ενεργειακή μετάβαση και την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, και εν τέλει την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος με την μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό καθαρών μορφών ενέργειας.