Η ΕΕ χρειάζεται να επενδύσει σοβαρά στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ιδέα της Επιτροπής μάλιστα υποστηρίζεται από την πολωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tauron, η οποία ήδη προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας αποθήκευσης ενέργειας. Σε μια απόφαση-ορόσημο, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να διπλασιάσουν σχεδόν το μερίδιο

των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ένωσης, στοχεύοντας σε συνολικό ποσοστό 42,5% έως το 2030 – σε σύγκριση με το 22% που ίσχυε σήμερα.

Ωστόσο, η ταχεία μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στις υποδομές, διότι, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλη κλίμακα.

Για να διατηρηθούν οι τιμές υπό έλεγχο, η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι απαραίτητο να αντιστοιχίζει την διακοπτόμενη παραγωγής ηλιακής και αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας με τα καταναλωτικά πρότυπα των νοικοκυριών και της βιομηχανίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις συστάσεις της για την αποθήκευση ενέργειας το 2020, αναγνωρίζοντας την έλλειψη πόρων που δεσμεύονται επί του παρόντος για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας.

«Είναι ένα καυτό θέμα στις Βρυξέλλες και θέλουμε να είναι καυτό θέμα σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε η Paula Pinho, διευθύντρια για την ενεργειακή ασφάλεια στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε σε εκδήλωση για την αποθήκευση ενέργειας που διοργάνωσε η Euractiv την Πέμπτη (21 Σεπτεμβρίου).

Η ανάλυση της Επιτροπής υποστηρίζεται από τον Niels Fuglsang, Δανό σοσιαλιστή ευρωβουλευτή και εισηγητή της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρέπει να επενδύσουμε στην αποθήκευση», διότι προς το παρόν «δεν έχουμε κάνει αρκετά», επισήμανε και εκείνος στην εκδήλωση.

Τα στοιχεία για την αποθήκευση αυξάνονται ραγδαία σε ολόκληρη την ΕΕ, με 2,8 GW (3,3 GWh) να αναπτύσσονται μόνο το 2022, συμβάλλοντας σε ένα σύνολο άνω των 9 GWh σε όλο το μπλοκ, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της.

Μια Ευρωπαϊκή τράπεζα αποθήκευσης;

Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να δημιουργηθούν κίνητρα για τις τράπεζες να επενδύσουν, δήλωσε ο Patryk Demski, αντιπρόεδρος του πολωνικού παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας Tauron.

«Η Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει το παράδειγμα αναπτύσσοντας μια τράπεζα αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε ο Demski στην εκδήλωση της Euractiv, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση μιας δημόσιας τράπεζας για το υδρογόνο «προσέλκυσε [σημαντικά] κεφάλαια» ήδη.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας τράπεζας υδρογόνου, ενώ τα πρώτα έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν το φθινόπωρο. Με αποθεματικό 3 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για να δρομολογήσει μια σειρά πιλοτικών έργων για την παραγωγή και τη χρήση υδρογόνου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Demski, άλλα μέσα για τη μείωση της πίεσης στον ενεργειακό εφοδιασμό, όπως η ευελιξία και η αποδοτικότητα στην κατανάλωση, δεν αρκούν, ούτε η αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών είναι απαραίτητη.

Με άλλα λόγια, η ανάγκη για αποθήκευση θα είναι τόσο μεγάλη που η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, υποστήριξε ο Demski.

«Χωρίς την ανάπτυξη της αποθήκευσης, θα είναι σίγουρα απαραίτητο να διατηρηθούν τα σημερινά μέσα παραγωγής (φυσικό αέριο, άνθρακας κ.λπ.), ιδίως στην Πολωνία», είπε.

Απαντώντας στην πρόταση αυτή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Pinho έδειξε ανοιχτός στην ιδέα. «Γιατί όχι;» είπε.

euractiv.gr