Για την τήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Φινλανδία ξεκίνησε ελέγχους στα σύνορα όλο το εικοσιτετράωρο με στόχο να εμποδίσει την είσοδο ρωσικών οχημάτων στο έδαφός της μέσω των έξι διασυνοριακών δρόμων από τη Νορβηγία

Νορβηγοί και Φινλανδοί τελωνειακοί υπάλληλοι επιβεβαίωσαν στον νορβηγικό Τύπο ότι έχουν αναπτυχθεί πρόσθετοι πόροι για να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας να περάσουν τα σύνορα. Η πόλη Näätamö της βόρειας Φινλανδίας έχει γίνει γνωστό σημείο εισόδου στη Φινλανδία για τους Ρώσους που ταξιδεύουν μέσω της βορειοανατολικής Νορβηγίας.

Ενώ η ΕΕ έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την επιβολή της απαγόρευσης των αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες, εξακολουθούν να εισέρχονται στο μπλοκ μέσω του βορειότερου συνοριακού περάσματος της Ευρώπης στο Storskog. Από εκεί, τα ρωσικά αυτοκίνητα μπορούν να συνεχίσουν προς τη Φινλανδία. Η χώρα όμως υιοθέτησε αυστηρή πολιτική μηδενικής εισόδου από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποίηση της πολιτικής της στις 8 Σεπτεμβρίου τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις για τα ρωσικά αυτοκίνητα.

«Ο αριθμός των αυτοκινήτων με ρωσική άδεια κυκλοφορίας που γύρισαν πίσω στα σύνορα με τη Νορβηγία ήταν εννέα τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου», δήλωσε στον νορβηγικό Τύπο η Reetta Salonen, επικεφαλής επικοινωνίας των φινλανδικών τελωνείων.

Αντίθετα, μόνο ένα αυτοκίνητο σταμάτησε στο βορειότερο άμεσο συνοριακό πέρασμα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το Raja-Jooseppi, ενώ νοτιότερα, στη Salla, κανένα αυτοκίνητο με ρωσική άδεια δεν προσπάθησε να εισέλθει.

Η Φινλανδία έχει έξι συνοριακά περάσματα με τη Νορβηγία στο βορρά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Neiden (Näätämö). Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ήταν παρόντες μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα γίνονταν μόνο τυχαίοι έλεγχοι. Τώρα τα σύνορα φυλάσσονται όλο το 24ωρο.

Αν και η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό με τις κυρώσεις της ΕΕ. Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι θα εξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, οι νορβηγικές αρχές επιβεβαίωσαν τώρα ότι οι περιορισμοί στα αυτοκίνητα με ρωσική άδεια κυκλοφορίας θα εφαρμοστούν σύντομα, με τον υφυπουργό Eivind Vad Petersson να δηλώνει ότι η Νορβηγία βρίσκεται σε διάλογο με τις φινλανδικές αρχές και θα εισαγάγει περιορισμούς στα αυτοκίνητα με ρωσική άδεια κυκλοφορίας.

«Η Νορβηγία, όπως και η Φινλανδία, θα εισαγάγει περιορισμούς στα αυτοκίνητα με ρωσική άδεια κυκλοφορίας», δήλωσε ο Petersson στον Barents Observer, προσθέτοντας ότι οι νορβηγικές αρχές «θα παρουσιάσουν σύντομα συγκεκριμένα μέτρα για τα νορβηγικο-ρωσικά σύνορα».

(από euractiv.gr)