Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση προχωρά στην επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος

Οι πληροφορίες θέλουν πως το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώνει τις επιχορηγήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και για τους δικαιούχους του αγροτικού και εκείνους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Το ύψος της ενίσχυσης για το βασικό οικιακό τιμολόγιο αναμένεται να είναι στα επίπεδα του 0,01 με 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η επιδότηση που δόθηκε τον Σεπτέμβριο ήταν 0,015 ευρώ. Το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο είναι ανάμεσα σε 0,0798 ευρώ ανά κιλοβατώρα μέχρι 0,1990 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές αυτές διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και διαμορφώνονται ανάλογα με το πρόγραμμα που παρέχουν.

Συνεπώς με τη χορήγηση της επιδότησης οι τελικοί λογαριασμοί αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με το ύψος που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει κάνει επανειλημμένως γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς των επιδοτήσεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Οι εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και η ίδια η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου δείχνουν πως για τους χειμερινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας του καυσίμου, κινείται ανοδικά με τα μελλοντικά συμβόλαια να δείχνουν τιμές από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο ανάμεσα στα 44 με 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 40 ευρώ που διαμορφώνονται τώρα.

Με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής αν διατηρηθούν αυτές οι τάσεις τότε αναμένονται και επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

To δικαίωμα

Οι καταναλωτές διατηρούν μέχρι το τέλος του χρόνου το δικαίωμα της ανεμπόδιστης αλλαγής προμηθευτή, δηλαδή χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την πρόωρη αποχώρηση από τον πάροχο.

Πάντως και για τον Οκτώβριο, οι ιδιώτες πάροχοι ακολούθησαν την εδώ και μήνες καθιερωμένη εμπορική τους πολιτική να λανσάρουν νέα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να δελεάσουν πελάτες των ανταγωνιστών τους αφού αυτά έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση ακόμη και με άλλα προϊόντα του ίδιου του χαρτοφυλακίου τους.

Η εμπορική αυτή πολιτική αποτελεί όμως ταυτόχρονα και παγίδα για τους πελάτες του ίδιου παρόχου.

Δηλαδή ένας προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνει νέο προϊόν.

Οι πελάτες του που είναι συμβεβλημένοι με υφιστάμενα προγράμματα σε αρκετές των περιπτώσεων δεν ενημερώνονται για το καινούργιο προϊόν. Ετσι χάνουν ευκαιρία για φθηνότερο ρεύμα.

Την ίδια στιγμή ο προμηθευτής τους από τη μία πλευρά λανσάρει νέο φθηνότερο προϊόν από την άλλη όμως μπορεί να προχωρά και σε αυξήσεις σε άλλα προγράμματα του χαρτοφυλακίου του.

Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να αναζητούν κάθε 20 του μήνα την πιο συμφέρουσα για εκείνους λύση.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")