Το αιολικό πάρκο ισχύος 1,5 GW, το οποίο βρίσκεται 18-36 χιλιόμετρα ανοικτά των ολλανδικών ακτών μεταξύ των πόλεων Scheveningen και Zandvoort, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2024 και θα εξυπηρετείται από το λιμάνι του IJmuiden. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Hollandse Kust Zuid εκτιμάται ότι θα ισοδυναμεί με την κατανάλωση 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών.

Ο κολοσσός των χημικών BASF, ο οποίος κατέχει μερίδιο 49,5% στο HKZ 1-4, θα χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια από το αιολικό πάρκο μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή ενέργειας για την υποστήριξη της παραγωγής χημικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις του σε όλη την Ευρώπη.

"Η Hollandse Kust Zuid διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβασή μας προς το Net Zero. Σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια από το Hollandse Kust Zuid θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων μας στις εγκαταστάσεις της BASF στην Ευρώπη", δήλωσε ο Martin Brudermüller, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BASF.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο διαθέτει 139 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa SG 11.0-200 DD, μία λιγότερη από τις προβλεπόμενες 140, μετά την καταστροφή ενός από τα θεμέλια πέρυσι μετά από σύγκρουση με το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Julietta D, αφού αυτό έχασε το πηδάλιο κατά τη διάρκεια καταιγίδας και παρασύρθηκε μέσα στο αιολικό πάρκο.

Μετά την επακόλουθη έρευνα και επανεξέταση, αποφασίστηκε ότι το θεμέλιο είχε υποστεί μεγάλη ζημιά για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και δεν θα αντικατασταθεί. Το κατεστραμμένο θεμέλιο θα αφαιρεθεί το 2024.