Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επίδοξος Ευρωπαίος επίτροπος για το κλίμα Wopke Hoekstra δέχεται πυρά μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εξωτερικών έκανε τα πάντα για να μην προβάλλει οποιαδήποτε κριτική κατά του Κατάρ πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη χώρα πέρυσι, ανέφερε η Trouw την Παρασκευή

Ο Hoekstra, ο οποίος θα τεθεί σε ακρόαση για τα διαπιστευτήριά του για το κλίμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στο τέταρτο υπουργικό συμβούλιο του Mark Rutte από το 2022 έως τον περασμένο Ιούλιο, όταν το υπουργικό συμβούλιο έπεσε λόγω διαφωνιών για τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι φιλοδοξίες του Hoekstra να αποσιωπήσει την κριτική κατά του Κατάρ οδήγησαν σε συγκρούσεις με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο συνεργάστηκε με τη σειρά του με το υπουργείο Εξωτερικών για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολλανδών επισκεπτών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το βέτο του Hoekstra στην αναφορά των κινδύνων που ενέχει η επίσκεψη στο Κατάρ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε κοινοβουλευτική επιστολή σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα -κυρίως λόγω φόβων για επιδείνωση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών- ενόχλησε το Υπουργείο Παιδείας. Ομοίως και το γεγονός ότι ο Hoekstra απέφυγε να ζητήσει από το Κατάρ να μην διώξει Ολλανδούς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο παρέκαμψε επίσης ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που ζητούσε το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου από κυβερνητικούς αξιωματούχους λόγω της σημασίας της χώρας κατά τη διάρκεια της περσινής ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Αθλητισμού Conny Helder (VVD/Renew) εκπροσώπησε τη χώρα στο Κατάρ.

«Όλοι γνωρίζαμε ότι εκεί γίνονταν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταθέσαμε την πρόταση. Τώρα βλέπουμε πώς το υπουργείο το παρέκαμψε και έστειλε έναν υπουργό ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Ολλανδός νομοθέτης Jasper van Dijk (SP/EU Left) στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR μετά τις αποκαλύψεις.

«Το Κοινοβούλιο ήταν ήδη εναντίον του, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι και άλλα υπουργεία είχαν επίσης ένα σαφές μήνυμα γι’ αυτό. Αυτό απλά τέθηκε εκτός από το τραπέζι των Εξωτερικών Υποθέσεων», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι ο Hoekstra έκανε «τα πάντα για να γλιτώσει το Κατάρ λόγω εμπορικών συμφερόντων».

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη μοναρχία του Κόλπου έχουν δεχθεί ήδη μεγάλο πλήγμα μετά το σκάνδαλο Qatargate του περασμένου έτους, όταν έγινε γνωστό ότι το Κατάρ είχε επηρεάσει αρκετούς ευρωβουλευτές για να ασκήσουν πιέσεις υπέρ του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Hoekstra είχε διαφημίσει τις καλές σχέσεις της Ολλανδίας με το Κατάρ, συζητώντας θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια με τον εμίρη της χώρας σεΐχη Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani τον Ιανουάριο.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γλίτωσαν επίσης την κριτική του Hoekstra.

«Μια σοκαριστική εικόνα ενός υπουργικού συμβουλίου που δεν παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Hoekstra δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των ΛΟΑΤ και […] παρέμεινε επίσης υπερβολικά σιωπηλός για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων», έγραψε η Διεθνής Αμνηστία NL στο X.

Ο Van Dijk δήλωσε ότι θα ανακρίνει την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών Hanke Bruins Slot (CDA/EPP) για τις ενέργειες του υπουργείου στο κοινοβούλιο την Τρίτη (3 Οκτωβρίου).

(από euractiv.gr)