Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών όπως η TotalEnergies και η Equinor, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα. Ο γερμανικός όμιλος BASF, στον οποίον ανήκει η Wintershall, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποδεσμευθεί από την εταιρεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Martin Brudermueller, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί τον Απρίλιο του 2024, σκοπεύει να βρει νέους ιδιοκτήτες για μια σειρά από μη βασικά περιουσιακά στοιχεία της BASF, συμπεριλαμβανομένης της Wintershall και της γνωστής επιχείρησης καταλυτών CMS, πριν από την αποχώρησή του, αναφέρει η εφημερίδα.

Η BASF, που αποτελεί κολοσσό της χημικής βιομηχανίας, επιδιώκει να διαθέσει στο χρηματιστήριο τις μετοχές της Wintershall Dea, μιας κοινοπραξίας στην οποία η επενδυτική εταιρεία LetterOne του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman κατέχει μειοψηφικό μερίδιο, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει αυτά τα σχέδια στον πάγο. Νωρίτερα φέτος, η BASF είχε δηλώσει ότι εξετάζει επίσης την πώληση της Wintershall Dea.

Η γερμανική επιχείρηση αποχώρησε από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της παραγωγής της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αφού έκανε γνωστό ότι τα περιουσιακά της στοιχεία εκεί είχαν απαλλοτριωθεί de facto.

Η Harbour Energy ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει τη Wintershall Dea, ωστόσο το τίμημα θα ήταν πιθανότατα πολύ μεγάλο για τη βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει η Handelsblatt. Η BASF και η Harbour Energy αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Equinor και η TotalEnergies δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.