Πάνω Από το Πλαφόν της ΕΕ Διαπραγματευόταν το Ρωσικό Urals τον Σεπτέμβριο – Στα 83 Δολ. το Βαρέλι

Πάνω Από το Πλαφόν της ΕΕ Διαπραγματευόταν το Ρωσικό Urals τον Σεπτέμβριο – Στα 83 Δολ. το Βαρέλι
energia.gr
Τρι, 3 Οκτωβρίου 2023 - 19:10

Η τιμή του ναυαρχίδας του ρωσικού αργού, των Urals, ξεπέρασε το πλαφόν της ΕΕ, στα 60 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύεται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τπου δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, η ποικιλία Urals διαπραγματευόταν στα 83 δολάρια το βαρέλι περίπου τον Σεπτέμβριο, έναντι 64,37 δολ. το βαρέλι τον Αύγουστο.

Την ίδια περίοδο, το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 93,90 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και οι χώρες της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατη τιμή 60 δολ. Το βαρέλι για το πετρέλαιο που παραδίδεται δια θαλάσσης από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο. Στις 5 Φεβρουαρίου, επιβλήθηκε παρόμοια απαγόρευση στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με ανώτατο όριο τιμής τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών και αντ' αυτού θα κατευθύνει τις εξαγωγές της στις ασιατικές αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία, προσφέροντας τεράστιες εκπτώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια άλλη κίνηση αντιποίνων, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για περιορισμό των εξαγωγών βενζίνης και καυσίμου ντίζελ έως ότου σταθεροποιηθούν οι προμήθειες καυσίμων και οι τιμές στην εγχώρια αγορά.