Μεταξύ των αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα υπάρχουν και επιπλέον τουλάχιστον 5.000 που αφορούν σε συνδέσεις μικρών φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή, από ενδιαφερόμενους οι οποίοι δεν προτίθενται να διεκδικήσουν επιδότηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει ότι το μέσο σύστημα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 7 κιλοβάτ όπερ σημαίνει ότι αφορά σε νοικοκυριά με κατανάλωση υψηλότερη της συνήθους, δηλαδή είτε πρόκειται για νοικοκυριά που σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν άμεσα το σύστημα συμβατικής θέρμανσης που διαθέτουν, με αντλίες θερμότητας ή και να αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα, επομένως θα χρειαστούν να έχουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με μεγαλύτερη ισχύ.
Ωστόσο, το Πρόγραμμα συνοδεύει ένα μεγάλο πρόβλημα που έγκειται στην ανελαστικότητα όσον αφορά στην αρχική ισχύ των συστημάτων που δηλώθηκαν και σε αυτή που υλοποιήθηκε στο τέλος, καθώς σήμερα δεν επιτρέπεται καμία απόκλιση, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέες καθυστερήσεις.
Οι αποκλίσεις στον εξοπλισμό που αποκτάται, σε σχέση με εκείνον που δηλώθηκε στην αρχική αίτηση αποτελεί σημείο καμπής για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ μελετά τρόπους να προχωρήσει σε διόρθωση του υφισταμένου πλαισίου στην πλατφόρμα pvstegi και να επιτρέψει μικρές καθοδικές αποκλίσεις της εγκατεστημένης ισχύος των συστημάτων.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν αρχικά, κάθε ενδιαφερόμενος που καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ τον φάκελο με τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης που επιθυμεί, όπως γενικός εξοπλισμός, τύπος και ισχύς του πάνελ και της μπαταρίας που το συνοδεύει,δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτά, καθώς δεν το επιτρέπει η πλατφόρμα pvstegi, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η όλη διαδικασία.
Tα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι η πλατφόρμα δεν αποδέχεται την τροποποίηση της αίτησης επιδότησης, αλλά μόνο την ακύρωση και την επανυποβολή της, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι ο ενδιαφερόμενος που έχει ήδη κατασκευάσει το έργο κινδυνεύει να μην λάβει έγκριση επιδότησης εφόσον επιλέξει να προβεί σε ακύρωση της αρχικής αίτησης που είχε υποβάλει.
Το Πρόγραμμα θα παραμείνει ενεργό έως και τον Ιούνιο του επομένου έτους. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ προβλέπεται η εγκατάσταση ισχύος 1.000 MW μικρών συστημάτων αυτοκατανάλωσης με μπαταρία, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό των μικρών οικιακών δεν ξεπερνούσε το 1,1% της εγκατεστημένης ισχύος το 2022, ενώ τα νέα μικρά συστήματα, μέχρι 10 Kw έφθαναν μόλις στα 10,5 MW.
Με τo «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» θα υπάρξει άμεσα σημαντική βελτίωση, αφού όταν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα θα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 300 MW σε νέα μικρά φωτοβολταϊκά.
Σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 50.000 νοικοκυριά στη χώρα μας που διαθέτουν οικιακό φωτοβολταϊκό παλαιότερης τεχνολογίας, αλλά όχι με αυτοπαραγωγή. Κι αυτό οφείλεται, εκτός από την έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου και στο γεγονός ότι το κόστος των μικρών συστημάτων στη χώρα μας παραμένει υπέρμετρα υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το κόστος αυξάνει εξαιτίας του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και της υποχρεωτικής εγκατάστασης δεύτερου μετρητή, εκτός από το ότι υπάρχει σαφής έλλειψη εγκαταστατών για τέτοια συστήματα.
Για λόγους σύγκρισης, στην Ολλανδία τουλάχιστον 1,5 εκατ. κατοικίες διαθέτουν φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη τους που αναλογεί σε περίπου 40% της συνολικά εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στη χώρα.