Η RWE έθεσε σε λειτουργία το χερσαίο αιολικό έργο Orkoien κοντά στην Παμπλόνα της Ισπανίας, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής. Κατά την κατασκευή μιας χερσαίας ανεμογεννήτριας 5,7MW, η RWE δοκίμασε δύο τεχνολογίες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη φάση κατασκευής της μονάδας αφενός και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τη μετέπειτα λειτουργία της αφετέρου.

 

Και οι δύο τεχνολογίες εφαρμόστηκαν με επιτυχία, δήλωσε η RWE.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Europe & Australia Katja Wünschel δήλωσε: "Περισσότερη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ακόμη πιο βιώσιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

"Στο Orkoien η ομάδα μας έδειξε τι μπορούν να επιτύχουν οι έξυπνες μηχανολογικές λύσεις. Παίρνουμε αυτά τα διδάγματα και σχεδιάζουμε να τα εφαρμόσουμε και σε άλλα έργα.

"Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την ισχυρή στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο εδώ στην κύρια αγορά μας, την Ισπανία, όσο και παγκοσμίως".

Κατά τη φάση της κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ισπανία ειδικά πλαστικά χαλιά.

Σε χώρους προσωρινής εργασίας, όπως δρόμοι πρόσβασης και χώροι αποθήκευσης, ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή στο έδαφος, δήλωσε η RWE.

Κανονικά, αυτές οι περιοχές εκσκαφούν και χαλικοστρώνονται, αλλά τώρα, μόνο η επιφάνεια χρειάζεται να εξομαλυνθεί με τη χρήση του εκσκαφέα.

Στη συνέχεια, οι χώροι πρόσβασης και αποθήκευσης καλύπτονται προσωρινά με τις πλαστικές επικαλύψεις, πρόσθεσε.

Μόλις τελειώσουν οι εργασίες, η βλάστηση μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα χαλιά, τα οποία είναι εν μέρει κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο υλικό, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα, σύμφωνα με τον προγραμματιστή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RWE Renewables Iberia Robert Navarro πρόσθεσε: "Τα πλαστικά χαλιά ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.

"Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Orkoien αντιμετωπίσαμε δύσκολες καιρικές συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρισμένο έδαφος.

"Παρ' όλα αυτά, είχαμε ασφαλείς δρόμους πρόσβασης για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τάπητες αποτελούν πλέον μέρος της εργαλειοθήκης μας για τις κατασκευές των επερχόμενων έργων".

Η δεύτερη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πιλοτικό έργο Orkoien, αποφεύγει τη χρήση ενός αερίου του θερμοκηπίου, δήλωσε η RWE.

Στον πίνακα διανομής μέσης τάσης στη βάση του πύργου της ανεμογεννήτριας, η χρήση ενός μονωτικού παράγοντα στον διακόπτη είναι απαραίτητη για τη διακοπή των ηλεκτρικών ρευμάτων με την ψύξη και την κατάσβεση του τόξου που εμφανίζεται όταν ανοίγει ένα κύκλωμα.

Μέχρι σήμερα, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το αέριο SF6 (εξαφθοριούχο θείο), το οποίο είναι άχρωμο, άοσμο, ούτε τοξικό ούτε εύφλεκτο και ακίνδυνο για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Καθώς πρόκειται για αέριο του θερμοκηπίου που επηρεάζει το κλίμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, δήλωσε η RWE.

Με τη χρήση του "διακόπτη χωρίς SF6", η RWE δοκίμασε μια εναλλακτική λύση.

Εκτός του ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, η τεχνολογία έχει την ίδια τεχνική αξιοπιστία με το SF6. Η RWE προετοιμάζεται έτσι και για την απαγόρευση του SF6 που ανακοίνωσε η ΕΕ για τις νέες εγκαταστάσεις από το 2031.