Η BP παραμένει προσκολλημένη στην πρωτοπόρα δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε την Τρίτη η νέα διοίκησή της, καθώς η εταιρεία προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney δεν θα εκτροχιάσει τη στρατηγική της. Οπως μεταδίδουν οι FT, κατά την έναρξη διήμερης εκδήλωσης για τους επενδυτές στο Ντένβερ, ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος 

της BP Murray Auchincloss δήλωσε ότι "η στρατηγική, το οικονομικό πλαίσιο και η φιλοδοξία του καθαρού μηδενισμού του ενεργειακού ομίλου που μετρά 113 χρόνια ζωής παραμένουν αμετάβλητες".

"Η BP παραμένει επικεντρωμένη στην ασφαλή υλοποίηση της στρατηγικής της, με πειθαρχημένη υλοποίηση, από τρίμηνο σε τρίμηνο, για την επίτευξη των στόχων του 2025 και των στόχων του 2030", ανέφερε σε δήλωσή του.

Η συνάντηση με τους επενδυτές προοριζόταν αρχικά ως μια ευκαιρία για τον Looney να παρουσιάσει τις εκτεταμένες δραστηριότητες της BP στις ΗΠΑ, όπου έχει επενδύσει περισσότερα από 140 δισ. δολάρια από το 2005. Όμως η αιφνίδια αποχώρηση του Ιρλανδού στελέχους τον περασμένο μήνα επειδή δεν αποκάλυψε σχέσεις με συναδέλφους του και η επακόλουθη παραίτηση του Ντέιβ Λόουλερ, του κορυφαίου στελέχους της BP στις ΗΠΑ, έφερε αναταραχή στην πετρελαϊκή υπερμεγέθη εταιρεία.

Ο Ryan Todd, αναλυτής της Piper Sandler, δήλωσε: "Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον: "Η αποχώρηση των στελεχών Looney και Lawler εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των αναλυτών, μαζί με τις αυξημένες εικασίες και την εστίαση σε πιθανές βιομηχανικές [συγχωνεύσεις και εξαγορές], απειλεί να επισκιάσει οποιοδήποτε μήνυμα θέλει να επικοινωνήσει η εταιρεία".

Η είδηση την περασμένη εβδομάδα ότι η ExxonMobil βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources, ενός αμερικανικού παραγωγού σχιστολιθικών προϊόντων αξίας 55 δισ. δολαρίων, προκάλεσε σοκ στον κλάδο και πυροδότησε εικασίες για μια νέα εποχή ενοποίησης στον αμερικανικό σχιστολιθικό τομέα. Επαναπροσανατολίζει επίσης την προσοχή των επενδυτών στις στρατηγικές των πετρελαϊκών υπερμεγαθηρίων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης της BP, το οποίο είναι το πιο φιλόδοξο.

Το 2020 ο Looney παρουσίασε σχέδια για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP κατά 40% έως το 2030, στο πλαίσιο μιας στροφής προς μορφές ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Τον Φεβρουάριο μείωσε το σχέδιο αυτό, αναφέροντας ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας το 2030 θα είναι κατά 25% χαμηλότερη.

Οι αλλαγές στην ηγεσία έκαναν ορισμένους επενδυτές να αναρωτηθούν αν η στρατηγική της BP θα μπορούσε να αλλάξει και πάλι υπό έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ιδίως υπό το φως της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Πολλοί επενδυτές του κλάδου με έδρα τις ΗΠΑ έχουν επισημάνει τις υψηλότερες αποδόσεις που παράγουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο David Cohen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Boston Partners, ενός hedge fund που κατέχει μετοχές της BP, δήλωσε στους Financial Times ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι ειδικοί στην εξεύρεση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόσθεσε όμως ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν γενικά χαμηλότερες αποδόσεις, απαιτούν διαφορετική τεχνογνωσία στη διαχείριση έργων και έχουν διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού και τελικές αγορές.

"Καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πρόκειται για μια στρατηγική χαμηλότερης απόδοσης και υψηλότερου κινδύνου", δήλωσε ο Cohen: "Είναι ένας συμβιβασμός που κάνεις όταν ακολουθείς αυτή την οδό: μπορεί να έχεις μια πιο βιώσιμη επιχείρηση μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα ανταλλάσσεις την κερδοφορία, την τεχνογνωσία (και) την εκτέλεση για να μπεις σε μια επιχείρηση χαμηλής απόδοσης".

Η BP περιόρισε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στην εκδήλωση της ημέρας των επενδυτών, επικαλούμενη έλλειψη χώρου στο χώρο. Σε αντίθεση με ορισμένες δημόσιες εταιρείες, δεν παρείχε ζωντανή μετάδοση των παρουσιάσεων ή των συνεδριάσεων ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ένας αναλυτής στην εκδήλωση, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν σχολίασε την αποχώρηση του Looney ή του Lawler στις αρχικές παρουσιάσεις προς τους επενδυτές.

Ο Todd, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση στο Ντένβερ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές ήταν ευχαριστημένοι ως επί το πλείστον με την αντιληπτή στροφή της BP τον Φεβρουάριο, όταν ο Looney δήλωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει περισσότερα κεφάλαια στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και σε ορισμένες άλλες παλαιές επιχειρήσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αλλά το μεγάλο ερώτημα για τους Αμερικανούς επενδυτές είναι κατά πόσον το χαρτοφυλάκιο upstream της BP μπορεί να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της πέραν ενός πενταετούς χρονικού ορίζοντα, είπε.

Ο Todd δήλωσε: "Η BP είναι μια εταιρεία, η οποία μπορεί να έχει ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας της: "Υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με το πώς η εταιρεία ξόδεψε τα τελευταία πέντε χρόνια πουλώντας περιουσιακά στοιχεία ή υποεπενδύοντας σε αυτό το τμήμα του χαρτοφυλακίου, οπότε το ερώτημα είναι αν η BP διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία και τους πόρους για να στηριχθεί στην upstream πλευρά της επιχείρησης για περισσότερο από μια απλή μεταβατική περίοδο".