Το Γιβραλτάρ, ήδη ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια δεξαμενισμού, επεκτείνει τη διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου χορηγώντας άδεια στο νεότευκτο, ειδικά κατασκευασμένο πλοίο δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα διαχειρίζεται η Peninsula. Η εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα ότι της έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ

και τη Λιμενική Αρχή του Γιβραλτάρ και αναμένει να ξεκινήσει σύντομα τις δραστηριότητές της.

"Η δυνατότητα λειτουργίας του πλοίου μας για δεξαμενισμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Στενά του Γιβραλτάρ θα προσφέρει λύσεις με λιγότερες εκπομπές άνθρακα στα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Μεσόγειο. Η ενεργητικότητα της Λιμενικής Αρχής του Γιβραλτάρ και της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ θα συνεχίσει να εδραιώνει τη θέση της δικαιοδοσίας ως κορυφαίο κέντρο ναυτιλιακής αριστείας", δήλωσε ο John Bassadone, Διευθύνων Σύμβουλος της Peninsula.

Η δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Peninsula θα είναι διαθέσιμη για τα πλοία τόσο στα στενά του Γιβραλτάρ όσο και σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Η εταιρεία σημειώνει ότι, ως πύλη εισόδου στη Μεσόγειο, το λιμάνι του Γιβραλτάρ θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της απεξάρτησης από τον άνθρακα, αυξάνοντας την προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και αργότερα ενδεχομένως και άλλων πράσινων καυσίμων. Η Peninsula επεκτείνει τη διαθεσιμότητα του LNG στο λιμάνι, ενώνοντας τη Shell, η οποία ξεκίνησε τον δεξαμενισμό LNG στο Γιβραλτάρ το 2021.

"Η άδεια αυτή μας επιτρέπει να καλύψουμε τη ζήτηση προϊόντων με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα σε ολόκληρη τη Δυτική Μεσόγειο. Το βιβλίο παραγγελιών πλοίων που κινούνται με LNG φαίνεται πολύ υγιές και θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις τώρα σε εκείνους τους πελάτες που κάνουν ένα προληπτικό βήμα προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα", δήλωσε ο Nacho de Miguel, επικεφαλής του τμήματος εναλλακτικών καυσίμων και βιωσιμότητας της Peninsula.

Η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασία με την Scale Gas, μονάδα της ισπανικής Enagas, και το 2021 παρήγγειλε την κατασκευή του ειδικά κατασκευασμένου πλοίου καυσίμων LNG. Το πλοίο εφοδιασμού LNG 12.500 κυβικών μέτρων, Levante LNG, κατασκευάστηκε από τη νοτιοκορεατική Hyundai Mipo. Το πλοίο έχει μήκος 436 πόδια και χωρητικότητα 8.450 dwt. Ναυπηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και παραδόθηκε τον Αύγουστο του Λειτουργεί με επταετή ναύλωση στην Peninsular. Θα φορτώνει LNG στους τερματικούς σταθμούς της Enagas στην Ισπανία.

Το εφοδιαστικό πλοίο έφτασε στο Γιβραλτάρ στα τέλη Σεπτεμβρίου και πραγματοποίησε τις πρώτες του επισκέψεις στους τερματικούς σταθμούς του Algeciras. Οι εργασίες δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, τώρα που το πλοίο έφτασε και έλαβε τις απαραίτητες άδειες.