Δανία: Η Trafigura Αγόρασε Εταιρεία για να Κατασκευάσει Μονάδα Υδρογόνο Στο Λιμάνι του Esbjerg

Δανία: Η Trafigura Αγόρασε Εταιρεία για να Κατασκευάσει Μονάδα Υδρογόνο Στο Λιμάνι του Esbjerg
energia.gr
Πεμ, 12 Οκτωβρίου 2023 - 09:30

Ο οίκος εμπορίας ενέργειας Trafigura απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο στην H2 Energy Europe Holding AG (θυγατρική της H2 Energy Holding), η οποία θα διατηρήσει το μειοψηφικό της μερίδιο και θα συνεχίσει να συνεισφέρει γνώσεις και εμπειρία για να βοηθήσει την ανάπτυξη της εταιρείας. Η Trafigura κατέχει επίσης μειοψηφικό μερίδιο στην H2 Energy Holding.

Η H2 Energy Europe σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα μονάδα πράσινου υδρογόνου ισχύος 1GW στο λιμάνι του Esbjerg της Δανίας και η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται το επόμενο έτος. Η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2026.

Το εργοστάσιο του Esbjerg απέχει περίπου ένα 1,5 χλμ, από το λιμάνι, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τους πελάτες της ναυτιλίας και των βαρέων φορτηγών. Βρίσκεται κοντά σε τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα και σε μία από τις δύο κύριες ζώνες ‘’προσγείωσης’’ για τα υπεράκτια καλώδια αιολικής ενέργειας στη Δανία. Οι τοπικές συμφορήσεις του δικτύου σημαίνουν ότι υπάρχει διαθέσιμη περίσσεια ενέργειας.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης στο στάδιο του σχεδιασμού για μια πολύ μικρότερη μονάδα πράσινου υδρογόνου 20 MW στη Νότια Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών.

Η H2 Energy Holding έκανε για πρώτη φορά γνωστό το όνομά της στον νέο τομέα της μεταφοράς φορτηγών με καύσιμο υδρογόνο. Σε συνεργασία με τη Hyundai, έχει δημιουργήσει ένα πλήρες "οικοσύστημα" φορτηγών και πρατηρίων καυσίμων που κινούνται με Η2 στην εγχώρια αγορά της, την Ελβετία.