Μια ευαίσθητη σεισμολογική διάταξη στη Φινλανδία έπιασε σήμα την ώρα που έσπασε ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα NORSAR. Ωστόσο, το μέγεθος ήταν κάτω από το τυπικό επίπεδο ανίχνευσης, που ισοδυναμεί με λιγότερο από 100 κιλά TNT - πολύ λιγότερο από τις τεράστιες εκρήξεις που

εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης δολιοφθοράς του Nord Stream πέρυσι. Οι σταθμοί της NORSAR κατέγραψαν σεισμικά κύματα που υποδήλωναν μια "πιθανή έκρηξη" στις 0120 της 8ης Οκτωβρίου, προερχόμενη από την ακτή της Φινλανδίας. Το μέγεθος ήταν χαμηλό, περίπου 1 στην κλίμακα Ρίχτερ, και τα ευρήματα δεν είναι πειστικά: Η NORSAR άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ασθενές σήμα να προκλήθηκε είτε από ξαφνική ρήξη του αγωγού και απελευθέρωση αερίου, είτε από πυροδότηση εκρηκτικών υλών.

Τα ευρήματα της φυσικής επιθεώρησης του αγωγού υποδηλώνουν ότι η αιτία μπορεί να ήταν εξωτερική, μηχανική δύναμη. Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι "μηχανική πρόσκρουση ή μηχανική καταστροφή" θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τη ζημιά και ότι απαιτείται "αρκετά μεγάλη δύναμη".

Ο αγωγός ήταν εγκιβωτισμένος σε σκυρόδεμα και το περίβλημα "έσπασε ή αποκολλήθηκε, συγκεκριμένα σε εκείνο το σημείο", δήλωσε ο αντιπλοίαρχος του εσθονικού ναυτικού Juri Saska στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Εσθονίας. Η εμφάνιση της ζημιάς υποδηλώνει ότι "κάποιος το έσκισε στο πλάι", είπε.

Οι αναλυτές έχουν στραφεί στα δεδομένα AIS για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν ύποπτες κινήσεις σκαφών γύρω από την ώρα της παραβίασης. Υπήρχαν τέσσερα πλοία στη γενική περιοχή, σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης της κυκλοφορίας των πλοίων της Εσθονίας, συμπεριλαμβανομένου ενός που ήταν αγκυροβολημένο για δύο ημέρες - του γηραιού ρωσικού πλοίου μεταφοράς μεταλλεύματος, χύδην πετρελαίου SGV Flot (IMO 8033089). Ο διαχειριστής του με έδρα την Αγία Πετρούπολη επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, αλλά δήλωσε ότι το πλοίο απλώς περίμενε αγκυροβολυμένο για καλύτερο καιρό. Ένα σύστημα καταιγίδας περνούσε από την περιοχή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μετά τη μαζική επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, αξιωματούχοι της άμυνας στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τα συμμαχικά κράτη του ΝΑΤΟ εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο να επρόκειτο για πράξη δολιοφθοράς. Μόλις τον Απρίλιο, η Ρωσία απείλησε να λάβει "στρατιωτικο-τεχνικά" μέτρα κατά της Φινλανδίας ως ποινή για την απόφασή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

"Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση σε κρίσιμες υποδομές του ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα είναι, φυσικά, σοβαρό, αλλά θα αντιμετωπιστεί επίσης με μια ενιαία και αποφασιστική απάντηση από το ΝΑΤΟ", δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. "Το σημαντικό τώρα είναι να διαπιστωθεί τι συνέβη και πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο".

Ν. Παλ.