Σε Υψηλό Επταμήνου Οδηγεί τις Τιμές Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη η Νέα Κρίση στη Μέση Ανατολή

Σε Υψηλό Επταμήνου Οδηγεί τις Τιμές Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη η Νέα Κρίση στη Μέση Ανατολή
energia.gr
Πεμ, 12 Οκτωβρίου 2023 - 19:44

Στο ψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο έφτασαν σήμερα, Πέμπτη, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι traders ανησυχούν ότι οι παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας θα πληγούν από διαταραχές στη λειτουργία αγωγών και τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και τις επιπτώσεις της στην σταθερότητα στη Μέση Ανατολή αλλά και διεθνώς

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο στο ολλανδικό hub TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά Mwh. 'Ετσι, αθροιστικά η συνολική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Χαμάςυπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30%.

Αν και οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Αυγούστου του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα, ωστόσο, οι συνεχείς αυξήσεις θα οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μόλις μειωθούν τα χειμερινά αποθέματα της ΕΕ. Ενώ οι αγορές πετρελαίου έχουν σε μεγάλο μείνει ανεπηρέαστες από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ανάμεσα στους traders επικρατεί ανησυχία για τους κινδύνους σχετικά με την προμήθεια ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Μετά την επίθεση, το Ισραήλ μείωσε τις εξαγωγές του στην Αίγυπτο, ενώ η Φινλανδία εξέφρασε υποψίες πως ένας κατεστραμμένος αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων σε μονάδες LNG της Chevron στην Αυστραλία.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω της μειωμένης προσφοράς, αλλά, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, λόγω των κινδύνων για την προσφορά», αναφέρει ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, σε σημείωμα την Πέμπτη. «Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση».

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ διέταξε τη Chevron να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, το πλησιέστερο ισραηλινό κοίτασμα στη Γάζα, λόγω ανησυχιών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.

Το Ταμάρ αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, άνω των 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με την Capital Economics. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Ισραήλ καταναλώνεται εγχώρια, περίπου το ένα τρίτο εξάγεται μέσω αγωγών στην Αίγυπτο και στις παγκόσμιες αγορές. Το Ισραήλ είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη.

«Με το Ταμάρ εκτός σύνδεσης, το Ισραήλ θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές LNG της Αιγύπτου στην παγκόσμια αγορά είναι απίθανο να ανακάμψουν πολύ μετά από μια εποχιακή καθίζηση», πρόσθεσε ο Γκάρντνερ.

Η παραγωγή στο άλλο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν κοντά στον Λίβανο, θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εάν επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Παράλληλα, στη Βόρεια Ευρώπη, οι traders ανησυχούν ότι η διαρροή που εντοπίστηκε την Κυριακή σε αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα μήκους 77 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.