Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημείωσε νέο υψηλό επίπεδο το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων EnAppSys.Τα στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 3ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, σηματοδοτώντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης για οποιοδήποτε τρίτο τρίμηνο μέχρι σήμερα. Αυτό αποδίδεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα αιολικής παραγωγής, η οποία ανήλθε σε 95 τεραβατώρες (TWh)

καθ' όλη τη διάρκεια του τριμήνου και ξεπέρασε τις 84TWh που είχαν καταγραφεί το γ' τρίμηνο του 2022.

Η έκθεση ανέλυσε τις βασικές τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2023 σημειώθηκε συνεχής πτώση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, επεκτείνοντας μια πτωτική πορεία που είχε τις απαρχές της στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Αυτή η πτωτική τάση αποδόθηκε κυρίως στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και στα ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή το γ' τρίμηνο του 2022, ασκώντας σημαντική καθοδική πίεση στη δυναμική των τιμών.

Ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της EnAppSys (Montel Group), δήλωσε: "Η EnAppSys είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου: "Αυτό το τελευταίο ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δείχνει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην παραγωγή μεγαλύτερου μέρους της ηλεκτρικής τους ενέργειας από καθαρές πηγές ενέργειας.

"Το τρίτο τρίμηνο του 2023, πολλές χώρες είδαν αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με τα τρίτα τρίμηνα των προηγούμενων ετών.

"Για παράδειγμα, η Γερμανία, η χώρα με τον μεγαλύτερο αιολικό στόλο στην ήπειρο, είδε αύξηση 20% στην αιολική παραγωγή από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

"Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε επίσης κατά 13% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2022, φτάνοντας συνολικά τις 95,2TWh το γ' τρίμηνο του 2023".

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συνέχισε την πτωτική της τάση από το 1ο τρίμηνο του 2023, με συνολική παραγωγή 627TWh 7% χαμηλότερη από το 3ο τρίμηνο του 2022.

Ήταν επίσης το χαμηλότερο για οποιοδήποτε τρίτο τρίμηνο των τελευταίων ετών, με τη ζήτηση σε πολλές αγορές να βυθίζεται σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο και κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.

Κατά συνέπεια, η παραγωγή με καύση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 27% από το 3ο τρίμηνο του 2022 σε 103TWh, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριμήνων.

δήλωσε ο Jean-Paul Harreman: "Η καταστροφή της ζήτησης και το υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν οι κύριες αιτίες της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής από άνθρακα και λιγνίτη.

"Επιπλέον, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου ανέτρεψε τη θέση της αξιολογικής τάξης των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούν άνθρακα και φυσικό αέριο προς όφελος της ενέργειας από φυσικό αέριο.

"Η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ήταν χαμηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος, παρά το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία και το Βέλγιο".

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων) ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής στο ευρωπαϊκό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το γ' τρίμηνο του 2023, παράγοντας το 47,4% της συνολικής παραγωγής.

Η υδροηλεκτρική (16,4%), η αιολική (15,2%) και η ηλιακή (11,9%) ήταν οι κύριοι παράγοντες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια του τριμήνου.