Η κοινοπραξία που βρίσκεται πίσω από το πλωτό αιολικό έργο Ossian, στα ανοικτά της Σκωτίας, συμφώνησε μια εταιρική σχέση ανταλλαγής δεδομένων με το British Geological Survey (BGS). Η κοινή χρήση των δεδομένων θα υποστηρίξει το έργο του BGS για την κατανόηση των γεωλογικών και περιβαλλοντικών διεργασιών της Γης. Η Ossian, μια κοινοπραξία

μεταξύ της SSE Renewables, της Marubeni και της CIP, θα παράσχει στην BGS πληροφορίες από τις γεωφυσικές έρευνες που εξετάζουν τον πυθμένα γύρω από την τοποθεσία της, έκτασης 858 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται 84 χιλιόμετρα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Σκωτίας.

Η BGS παρέχει γεωεπιστημονικά δεδομένα, πληροφορίες και γνώσεις που βοηθούν την κοινωνία να χρησιμοποιεί υπεύθυνα τους φυσικούς πόρους, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές αλλαγές και να είναι ανθεκτική στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Ο βυθός της περιοχής Ossian, περίπου 72 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας,  ήταν κάποτε πλήρως καλυμμένος από πάγο.

Τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέγονται από το Ossian θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για τη σύνθεσή του και πώς αυτή έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών και προκλήσεων.

Η BGS θα είναι πλέον σε θέση να προωθήσει τη γνώση και την κατανόηση των πετρωμάτων και των εδαφικών μονάδων κάτω από τον πυθμένα και να επικαιροποιήσει τα βασικά δεδομένα της για την περιοχή προς όφελος της υπεράκτιας βιομηχανίας στο σύνολό της.

Η BGS συνεργάζεται με τον εταίρο της κοινοπραξίας Ossian, την SSE Renewables, σε πρωτοβουλίες ανταλλαγής δεδομένων για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το Ossian είναι το πρώτο πλωτό έργο της ScotWind που επισημοποιεί μια συνεργασία με τον οργανισμό, ο οποίος βασίζεται στην υποστήριξη των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα για να συμβάλει στη διατήρηση της πιο ενημερωμένης μοντελοποίησης.

Η Ossian θα συνεχίσει να διερευνά περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας με την BGS, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Ο David Willson, ανώτερος διευθυντής του έργου της Ossian, δήλωσε: "Το έργο της BGS είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει η Ossian: "Στην Ossian η συνεργασία αποτελεί βασική αξία του έργου.

"Ως ένα από τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα εμπορικής κλίμακας, θα αναπτύξουμε και θα δοκιμάσουμε νέες τεχνικές και τεχνολογίες και αναγνωρίζουμε τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η συνεργασία στον ευρύτερο τομέα και στην προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάσει στο καθαρό μηδέν".

Ο Gareth Carter, θαλάσσιος γεωεπιστήμονας στο BGS, πρόσθεσε: "Αυτή η νέα συμφωνία με την Ossian θα μας παράσχει ανεκτίμητες γνώσεις που θα βελτιώσουν τη γεωλογική μας κατανόηση της ευρύτερης περιοχής του έργου.

"Μέσω αυτού του συνεργατικού εγχειρήματος, θα είμαστε σε θέση να επικαιροποιήσουμε τα μοντέλα μας και την κατανόηση των εδαφικών συνθηκών σε ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που θα ωφελήσει όλους τους ενδιαφερόμενους στον υπεράκτιο τομέα".