Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη διεθνούς αναγνωρίσεως της κατεχομένης Κύπρου, αφού επί μισό αιώνα οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας απέβησαν άκαρπες.
Η απεμπλοκή των ελληνοτουρκικών διαφορών από το Κυπριακό ήταν η πάγια πολιτική των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της Ελλάδος. Βεβαίως, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού επέκρινε δριμύτατα τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου πως «έβαλε το Κυπριακό στο ράφι», το 1988, όταν συνήψε στο Νταβός συμφωνία αποκλιμακώσεως της εντάσεως στις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας με τον ομόλογό του Τουργκούτ Οζάλ.
Αλλάζουν όμως οι καιροί και αλλάζουν οι πολιτικές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πατήρ Μητσοτάκης –ως πρωθυπουργός– συμφώνησε στο Νταβός με τον ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για απεμπλοκή των δύο θεμάτων. Είναι ένα γαϊτανάκι ενίοτε η πολιτική. Και ξέρουν να το παίζουν πολύ καλά και οι Τούρκοι.
Ετσι, λοιπόν, πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος υπουργός επί των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πρότεινε λύση «ισοτίμου αξιοποιήσεως των δυνατοτήτων των ενεργειακών πηγών της Κύπρου», δίχως να έχει προηγηθεί λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου. Προέβαλε, επίσης, ως παράδειγμα τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου.
Αναμενόμενο φυσικά ότι η πρόταση του κ. Φιντάν δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία ειδικότερα επιδιώκει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Μία εμπλοκή, βεβαίως, της Ε.Ε., εις την οποίαν η Τουρκία δεν είναι μέλος, θα έδιδε πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά. Και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την Αγκυρα.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις τοποθετήσεις του κ. Φιντάν για το Κυπριακό, και εξ αφορμής της καθελκύσεως της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου Μπελαρά, ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας εξήρε με δηλώσεις του το πλεονέκτημα της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας στον τομέα της αμύνης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν», ανασκευάζοντας την παλαιότερη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974. Οι Τούρκοι, βεβαίως, γνωρίζουν ότι την εποχή της εισβολής τους στην Κύπρο η χώρα μας είχε υπεροχή αέρος και θαλάσσης. Απέφυγε, ωστόσο, τη στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Αυτά συμβαίνουν και άγνωστο τι θα ακολουθήσει έως τον Δεκέμβριο. Τώρα το θέμα που απασχολεί είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοικήσεως.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")