Η Πορτογαλία θα Ξεκινήσει Σύντομα Πρωτοποριακό Διαγωνισμό για Πράσινο Υδρογόνο με Αγωγούς

Η Πορτογαλία θα Ξεκινήσει Σύντομα Πρωτοποριακό Διαγωνισμό για Πράσινο Υδρογόνο με Αγωγούς
energia.gr
Σαβ, 14 Οκτωβρίου 2023 - 06:02

Η Πορτογαλία θα ξεκινήσει πρωτοποριακή δημοπρασία για δικαιώματα πώλησης πράσινου υδρογόνου για έγχυση στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπάρχουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες ώστε να εγκριθεί η κρατική ενίσχυση του πρότζεκτ, που είναι κρίσιμη για την υλοποίησή του. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας της χώρας Ana Fontoura

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο διαγωνισμός – ο πρώτος του είδους της στην Ευρώπη - θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για τη νέα αγορά πράσινου υδρογόνου στην Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι χώρες στρέφονται σε αυτήν για να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

«Η δημοπρασία για το πράσινο υδρογόνο και το βιομεθάνιο (με έγχυση στο δίκτυο φυσικού αερίου) θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Συζητούμε τα ζητήματα που αφορούν την κρατική ενίσχυση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε μιλώντας σε συνέδριο η Fontoura.

Ωστόσο, δεν ανέφερε το ύψος της ενίσχυσης που σκοπεύει να παράσχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, ο ενεργειακός όμιλος Galp θα αγοράσει πράσινο υδρογόνο αναμεμειγμένο με φυσικό αέριο από τους παραγωγούς και θα το μεταπωλήσει για να καλύψει τη ζήτηση, μία διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επενδύσεις στην παραγωγή εξασφαλίζοντας στους προμηθευτές έναν εγγυημένο αγοραστή. Αυτό θα καταργούσε την ανάγκη για δεκάδες διμερείς συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών.

Η Πορτογαλία θέλει να γίνει σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης με χρήση ΑΠΕ.

Ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου της Πορτογαλίας, η Floene, εξέτασε για πολλούς μήνες εάν οι αγωγοί πολυαιθυλενίου για αέριο μπορούν επίσης να μεταφέρουν υδρογόνο με αέριο αναμεμειγμένο με έως και 5% υδρογόνο και απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει χωρίς διαρροές. Η Πορτογαλία σχεδιάζει, μακροπρόθεσμα, να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 20%.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η νέα ηλεκτρολυτική ικανότητα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα πρέπει να φτάσει τα 5,5 GW έως το 2030, από 2,5 GW που προβλεπόταν προηγουμένως, καθώς υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Galp σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα πράσινου υδρογόνου, ενώ εργάζεται για την κατασκευή μίας άλλης μονάδας από κοινού με την EDP-Energias de Portugal. Άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τέτοια εργοστάσια είναι η πορτογαλο-δανική-ολλανδική κοινοπραξία Madoqua και μια κοινοπραξία των τριών μεγαλύτερων παραγωγών γυαλιού της Πορτογαλίας και των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών τσιμέντου, που μαζί αντιπροσωπεύουν το 10% των βιομηχανικών εκπομπών άνθρακα της χώρας.