Σήμα παράτασης των «εθελοντικών» περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής, και κατ’ επέκταση του ράλι των τιμών του αργού, έστειλε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο συντονισμός των χωρών του ΟΠΕΚ+, ήτοι κατά βάση της Μόσχας και του Ριάντ, θα συνεχιστεί και θα εξακολουθήσει «να εγγυάται την προβλεψιμότητα στις αγορές πετρελαίου».

«Για τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου, η αλληλεπίδραση των κύριων προμηθευτών είναι απαραίτητη, με ανοιχτούς, διαφανείς όρους. Με αυτή τη λογική, η Ρωσία συνεργάζεται με εταίρους στο πλαίσιο του OΠΕΚ+», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ της Μόσχας.

«Είμαι βέβαιος ότι ο συντονισμός των ενεργειών των εταίρων θα συνεχιστεί», πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το εάν αυτό σημαίνει παράταση των περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής που έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους Ρωσία και Σαουδική Αραβία, ο Πούτιν απάντησε: «Πιθανότατα ναι. Πρέπει να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, οι αποφάσεις μας λαμβάνονται κοινή συναινέσει. Με βάση ωστόσο τα σημερινά δεδομένα, η συνεργασία μας θα συνεχιστεί».

Το μήνυμα Πούτιν ήρθε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Σηματοδοτεί, δε, τον πιο καθαρό οιωνό μέχρι στιγμής ότι οι περικοπές παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί έως το τέλους του έτους, και έχουν πυροδοτήσει ράλι των πετρελαϊκών τιμών, θα παραταθούν και στο 2024.

Ο Πούτιν, πάντως, έσπευσε να συνδέσει τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά και με τον πόλεμο στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι εάν η ζώνη των συγκρούσεων επεκταθεί θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στον τομέα της ενέργειας.

Προειδοποίηση από το ΔΝΤ

Προειδοποίηση ότι τυχόν επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα τροφοδοτήσει, μέσω της αύξησης των πετρελαϊκών τιμών, τον πληθωρισμό παγκοσμίως απηύθυνε και η αναπληρώτρια γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ.

Η Γκόπινατ τόνισε ότι, με βάση τους υπολογισμούς του Ταμείου, μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα μετά από ένα έτος και σε μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,15%.

«Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τις πλήρεις συνέπειες της σύγκρουσης και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν επεκταθεί σε άλλες χώρες» είπε, προσθέτοντας: «Αν μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση και αυτό προκαλέσει την αύξηση των τιμών πετρελαίου, θα υπάρξει πράγματι επίπτωση στις οικονομίες».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 12/10/2023)