Ο τομέας της αιολικής ενέργειας της Γερμανίας παρουσίασε αύξηση στις προσθήκες ισχύος καθώς και στον αγωγό των επιτρεπόμενων έργων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, αναφέρει ο κλαδικός φορέας Fachagentur Windenergie. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πάνω από 50% περισσότερη νέα ισχύς συστημάτων είχε τεθεί σε λειτουργία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ανέφερε.

Με μια ακαθάριστη προσθήκη ισχύος 2436MW, ο περσινός αριθμός των 2405MW έχει ήδη ξεπεραστεί μετά από τρία τρίμηνα του 2023.
Πάνω από το ένα τρίτο της φετινής παραγωγής νέων μονάδων κατασκευάστηκε στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (869MW). Η Κάτω Σαξονία (424MW) και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (333MW) ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης των χωρών.

Το μόνο μειονέκτημα εντοπίζεται στη νότια περιοχή, όπου εγκαταστάθηκε μόνο το 7% της φετινής παραγωγής νέων συστημάτων.

Το ποσοστό ανατροφοδότησης (με βάση την ισχύ του νέου συστήματος) ήταν 34% στα τέλη Σεπτεμβρίου - το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων εννέα ετών.

Όχι μόνο ο αριθμός των νέων συστημάτων αυξήθηκε σημαντικά, αλλά και ο παροπλισμός των παλαιών ανεμογεννητριών αυξάνεται αισθητά, διαπίστωσε η Fachagentur Windenergie.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας περίπου 320 παλαιά συστήματα ισχύος 400MW - διπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η τρέχουσα εξέλιξη στις άδειες είναι ακόμη πιο δυναμική από την ακαθάριστη επέκταση δήλωσε ο οργανισμός, ο οποίος διαπίστωσε ότι μέσα σε εννέα μήνες εγκρίθηκε σε εθνικό επίπεδο ένα ρεκόρ 5,2GW παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εξαιρετική στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου εγκρίθηκαν περισσότερα από 1,1GW κατά την περίοδο αυτή. Ακόμα και από τις νέες άδειες που εκδόθηκαν, μόνο ένα μικρό μέρος, λίγο κάτω από το 8%, αφορά έργα αιολικής ενέργειας εντός της νότιας περιφέρειας.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2023, το μητρώο κύριων δεδομένων της αγοράς κατέγραψε περισσότερες από 2400 εγκεκριμένες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12,4 GW που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Η δυναμική εξέλιξη υποδηλώνει ότι η ακαθάριστη επέκταση θα ξεπεράσει το όριο των 3 GW μέχρι το τέλος του έτους - για πρώτη φορά από το 2017. Ο πρόσφατα εγκεκριμένος όγκος παραγωγής θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερα από 6GW μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.