Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Μογγολό ομόλογό του, Ukhnaagiin Khurelsukh, την Τρίτη ότι πιστεύει ότι το έργο του αγωγού Power of Siberia 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας θα προχωρήσει με «καλούς ρυθμούς». Η Ρωσία έχει αυξήσει τις προμήθειες ενέργειας προς την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία

Η Μόσχα ήδη προμηθεύει φυσικό αέριο στο Πεκίνο μέσω του αγωγού Power of Siberia και ελπίζει να εξασφαλίσει μια σημαντική συμφωνία για να μεταφέρει άλλα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως μέσω του Power of Siberia 2. Ωστόσο, οι συνομιλίες ήταν μακρές και επίπονες καθώς βασικά ζητήματα, όπως η τιμή του φυσικού αερίου, παραμένουν άλυτα.

«Όλοι συμφωνούν με αυτό το έργο, όλα τα μέρη θέλουν να συμμετέχουν, θέλουν να εργαστούν. Είναι θέμα υλοποίησης. Νομίζω ότι θα κινηθούμε με καλό ρυθμό», είπε ο Πούτιν στον Μογγόλο πρόεδρο στο Πεκίνο, όπου συμμετείχαν σε διάσκεψη για την Πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road».

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν αναμένει να συναφθούν συμφωνίες πετρελαίου ή φυσικού αερίου κατά την επίσκεψη του Πούτιν και τις συναντήσεις του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αυτή την εβδομάδα.

Ο αγωγός Power of Siberia άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα στα τέλη του 2019. Μετέφερε 10,5 bcm το 2021 και 15,5 bcm φέτος και αναμένεται να προμηθεύει 38 bcm ετησίως έως το 2025, βάσει 30ετούς σύμβασης αξίας άνω των 400 δις δολαρίων.