Η ιταλική Eni ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών σε ένα από τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στη χώρα. Η Eni είναι ο διαχειριστής της μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη βρετανική κοινοπραξίας HyNet North West, η οποία στοχεύει να μετατρέψει μια από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανικές περιοχές της Βρετανίας σε βιομηχανικό cluster χαμηλών εκπομπών άνθρακα χάρη στο CCS

Η τεχνολογία CCS αφαιρεί το C02 που παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες από την ατμόσφαιρα ή το συλλαμβάνει στο σημείο εκπομπής και το αποθηκεύει υπόγεια. «Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας σημαντικής νέας βιομηχανίας για τη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, προσθέτοντας ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία περιγράφουν ένα μοντέλο που θα παρέχει τη βεβαιότητα που απαιτείται για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στον τομέα του CCS.

Το HyNet North West αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας με χωρητικότητα αποθήκευσης περίπου 4,5 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως στην πρώτη του φάση. Έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως μετά το 2030.

Η Eni σχεδιάζει έναν δεύτερο κόμβο CCS στη Βρετανία για την απεξάρτηση από άνθρακα του Bacton Energy Hub και της περιοχής του Thames Estuary και έχει λάβει άδεια αποθήκευσης CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα αερίου Hewett στη νότια Βόρεια Θάλασσα. Έχει επίσης ανακοινώσει ένα έργο CCS στην Ιταλία που στοχεύει να αναπτύξει μαζί με την ιταλική Snam στα ανοικτά της Ραβέννας.

Στόχος του ιταλικού ομίλου είναι να επιτύχει συνολική ετήσια ικανότητα αποθήκευσης 30 εκατομμυρίων τόνων CO2 έως το 2030 μέσω έργων υπό ανάπτυξη όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στην Ιταλία, στη Λιβύη, την Αυστραλία και την Αίγυπτο.


Βλ. Σχετικά: Πέντε Τοποθεσίες για Δημιουργία Κόμβων CCUS στην Ελλάδα Προτείνει το ΙΕΝΕ - Ο Οδικός Χάρτης ως το 2032

ΙΕΝΕ: Στη Μακεδονία οι Πιο Κατάλληλες Τοποθεσίες Ανάπτυξης CCUS στην Ελλάδα