Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία ξεπέρασαν τις μεταξύ τους διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρηνικής ενέργειας

Η άρση του αδιεξόδου σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν τώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή της συμφωνίας, ενισχύοντας την πιθανότητα να εφαρμοστεί πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, και ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους. 
Μια συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποδυνάμωση του ρόλου του φυσικού αερίου στον καθορισμό των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μετά το άλμα που καταγράφτηκε στο ενεργειακό κόστος πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία υπογράφηκε αφότου η Γερμανία αποδέχτηκε συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Γαλλία να προσφέρει επιδοτήσεις για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων της, αλλά με περιορισμούς, έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία αθέμιτου πλεονεκτήματος στη βιομηχανία της.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών για το πώς αντιμετωπίζουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην κλιματική μετάβαση.

«Είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτυγχάνει μια ισορροπία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τη διατηρήσουμε» τόνισε η Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, η Γαλλίδα υπουργός για την ενεργειακή μετάβαση. «Δίνει στα κράτη μέλη χώρο για ελιγμούς και για την ανάληψη δράσης με βάση το δικό τους ενεργειακό μείγμα» πρόσθεσε.

(από euro2day.gr)