Δύο μεγάλα αιολικά πάρκα που αποτελούν σημαντικά έργα για το Ηνωμένο Βασίλειο εχούν μπει πλέον σε πλήρη λειτουργία. Ενώ τα νεότερα αναπτυξιακά έργα δυσκολεύονται, οι ειδικοί επεσήμαναν την πρόοδο αυτών των αιολικών πάρκων λέγοντας ότι συνεχίζουν να αποδεικνύουν την ισχυρή συμβολή του κλάδου στην παροχή καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας. Στη Σκωτία, το αιολικό πάρκο Seagreen, το οποίο βρίσκεται

περίπου 17 μίλια από την ανατολική-κεντρική ακτή, κηρύχθηκε πλήρως λειτουργικό χθες, 17 Οκτωβρίου. Το έργο αναπτύχθηκε από την TotalEnergies και την SSE Renewables και πιστώνεται με μια σειρά από επιτεύγματα. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι έγινε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο που λειτουργεί στη Σκωτία και επίσης το βαθύτερο αιολικό πάρκο σταθερού πυθμένα στον κόσμο.

Χρειάστηκαν σχεδόν 14 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, συμπεριλαμβανομένων τριών ετών κατασκευής. Το Crown Estate παραχώρησε τα πρώτα δικαιώματα ανάπτυξης το 2010 και ακολούθησε η έγκριση από την κυβέρνηση της Σκωτίας το 2014. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 με την πρώτη παραγόμενη ενέργεια δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2022. Η TotalEnergies, η οποία κατέχει το 51% του έργου και θα το διαχειρίζεται στο μέλλον, αναφέρει ότι η Seagreen αντιπροσωπεύει μια συνολική επένδυση περίπου 4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το αναμενόμενο capex.

Το αιολικό πάρκο έχει τη δυνατότητα να παράγει 1.075 MW ενέργειας, που η εταιρεία ισοδυναμεί με 5 τεραβατώρες ή αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει σχεδόν 1,6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως, που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα όλων των σπιτιών στη Σκωτία. Το έργο διαθέτει συνολικά 114 ανεμογεννήτριες Vestas V164-10 MW και, κυρίως, είναι στερεωμένες στον πυθμένα σε βάθη έως και περίπου 200 πόδια.

Το έργο χαιρετίζεται ως ένα σημαντικό βήμα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο περνά στην επόμενη φάση ανάπτυξης της υπεράκτιας ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι που ξεπεράστηκε από την Κίνα το 2021. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταστήσει σχεδόν 14 GW υπεράκτιας ενέργειας, ενώ η Κίνα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια ηχηρή βρετανική ιστορία επιτυχίας", δήλωσε η Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Claire Coutinho γιορτάζοντας την έναρξη λειτουργίας της Seagreen. "Όχι μόνο έγινε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σκωτίας, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τα πέντε μεγαλύτερα σε λειτουργία αιολικά πάρκα στον κόσμο στα ανοικτά των ακτών του".

Το ορόσημο του Seagreen στη Σκωτία ήρθε μόλις μια εβδομάδα αφότου το μεγαλύτερο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στον κόσμο παρήγαγε την πρώτη του ενέργεια. Το αιολικό πάρκο Dogger Bank, που βρίσκεται περίπου 80 μίλια από τις ακτές του Γιορκσάιρ στη Βόρεια Θάλασσα, αποτελείται από τρεις φάσεις των 1,2 GW και θα χρειαστεί άλλα τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Όταν εγκατασταθεί πλήρως, το έργο θα αποτελείται από 277 ανεμογεννήτριες που θα παράγουν ενέργεια ρεκόρ 3,6 GW. Το Dogger Bank A παρήγαγε την πρώτη ενέργεια στις 10 Οκτωβρίου. Εκτός από το μέγεθός του, το αιολικό πάρκο είναι επίσης το πρώτο στον κόσμο που χρησιμοποιεί τις τεράστιες τουρμπίνες GE Vernova Halliade-X 13MW. Έγινε επίσης το πρώτο που ενεργοποίησε αυτές τις νέες τουρμπίνες με το έργο να επισημαίνει ότι κάθε περιστροφή των πτερυγίων των 351 ποδιών της τουρμπίνας μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μέσο σπίτι για δύο ημέρες. Κάθε τουρμπίνα στέκεται λίγο πάνω από τα 850 πόδια, το οποίο, όπως επισημαίνει η Dogger Bank, είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος του London Eye και το ίδιο ύψος με το εμβληματικό Rockefeller Center της Νέας Υόρκης.

Η Dogger Bank αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από τη βρετανική SSE Renewables σε κοινοπραξία με τις νορβηγικές Equinor και Vårgrønn, η οποία με τη σειρά της είναι κοινοπραξία της Eni Plenitude και της HitecVision. Η SSE Renewables είναι ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης για την ανάπτυξη και την κατασκευή του αιολικού πάρκου Dogger Bank. Η Equinor θα είναι ο επικεφαλής διαχειριστής του αιολικού πάρκου μετά την ολοκλήρωσή του για την αναμενόμενη λειτουργική του διάρκεια περίπου 35 ετών.

Όταν το έργο φτάσει σε πλήρη εμπορική λειτουργία το 2026, τονίζουν ότι θα είναι περισσότερο από δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου που λειτουργεί σήμερα.