Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανέφερε χθες Τρίτη ότι ένα υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο σύνδεσης με την Εσθονία υπέστη ζημιά περίπου την ίδια χρονική στιγμή με τη ρήξη του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector Φινλανδίας-Εσθονίας. Σύμφωνα με το εσθονικό υπουργείο Οικονομίας, το σημείο της ζημιάς εντοπίστηκε περίπου 30 μίλια ανοικτά της Χιουμάα, ενός νησιού της Βαλτικής στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Εσθονίας.

Το καλώδιο είναι σουηδικής ιδιοκτησίας και ο φορέας εκμετάλλευσης το έθεσε ξανά σε λειτουργία μέσα σε λίγες ημέρες. Η περιγραφή ταιριάζει με το καλώδιο EE-S1 Σουηδίας-Εσθονίας, το οποίο τερματίζει στο Hiiumaa.

Η διακοπή ήταν μόνο μερική, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Carl-Oskar Bohlin και διεξάγεται έρευνα για την αιτία.

"Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι προκάλεσε τη ζημιά. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ζημιά αυτή συνέβη σε παρόμοιο χρόνο και σε φυσική εγγύτητα ... με τη ζημιά που είχε αναφερθεί προηγουμένως σε έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας και σε ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας", δήλωσε.

Ο αγωγός Balticconnector και ένα παρακείμενο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο υπέστησαν ζημιές τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι η ρήξη προκλήθηκε από "εξωτερικές" δυνάμεις. Αν και ο ένοχος δεν έχει εντοπιστεί, οι φινλανδικές αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν παράγοντα με υψηλό βαθμό τεχνικής εξειδίκευσης. "Ένα σαμποτάζ αυτού του διαμετρήματος απαιτεί συγκεκριμένη τεχνογνωσία και ειδικό εξοπλισμό. Πιθανότατα δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που βρίσκονταν πίσω από αυτό", δήλωσε ο Timo Kilpeläinen, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της φινλανδικής NBI.

Σύμφωνα με το BBC, φινλανδικές πηγές ανέφεραν αθόρυβα ότι πιστεύουν ότι η ρήξη του αγωγού ήταν μια πράξη "τιμωρίας" που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία. Όταν η Φινλανδία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, τερματίζοντας δεκαετίες ουδετερότητας, η Ρωσία υποσχέθηκε να λάβει "αντίποινα", συμπεριλαμβανομένων "στρατιωτικο-τεχνικών" μέτρων.