Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η TotalEnergies θα Διατηρήσει το Πλαφόν στις Τιμές των Καυσίμων στη Γαλλία και το 2024

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η TotalEnergies θα Διατηρήσει το Πλαφόν στις Τιμές των Καυσίμων στη Γαλλία και το 2024
energia.gr
Τετ, 18 Οκτωβρίου 2023 - 19:34

Η TotalEnergies θα διατηρήσει το ανώτατο όριο 1,99 ευρώ ανά λίτρο στις γαλλικές τιμές καυσίμων καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, αφού το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν επέκτεινε τον έκτακτο φόρο στις ενεργειακές επιχειρήσεις

«Η TotalEnergies ανέλαβε αυτή τη δέσμευση. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Λεμέρ στο ραδιόφωνο RTL. Τον Σεπτέμβριο, η TotalEnergies είχε δηλώσει ότι το ανώτατο όριο των 1,99 ευρώ ανά λίτρο στις τιμές των καυσίμων, που αρχικά επρόκειτο να λήξει στα τέλη του 2023, θα επεκταθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της στη Γαλλία μετά τις 31 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ «όσο παραμένουν οι τιμές υψηλές».

Όμως, στις 6 Οκτωβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, δήλωσε στον γαλλικό ειδησεογραφικό ιστότοπο ActuLyon ότι ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας θα μπορούσε να τερματίσει την ισχύ του ανώτατου ορίου τιμών εάν το κράτος πλήξει τον πετρελαϊκό γίγαντα με νέους φόρους.

«Πιστεύουμε ότι η προοπτική ενός φόρου ήταν ένα μέσο για να ασκηθεί πίεση στην Total, γεγονός που εξηγεί την ανακοίνωση της Total ότι θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των 1,99 ευρώ ανά λίτρο», δήλωσε στο Reuters η βουλευτής Veronique Louwagie από τους συντηρητικούς Republicains.

Τον Σεπτέμβριο, ο Le Maire είχε εκφράσει ανησυχίες για τα «υπερβολικά κέρδη» των διυλιστηρίων, αλλά αργότερα δεν κατάφερε να μεταβάλει τον έκτακτο φόρο στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο. Οι σοσιαλιστές νομοθέτες πρότειναν μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα ακύρωνε το μέτρο, αλλά απορρίφθηκε στην επιτροπή οικονομικών.