Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor δήλωσε την Τετάρτη ότι η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα παραμείνει ασταθής αυτόν τον χειμώνα και θα αντιμετωπίσει πολλές μεταβλητές, αλλά βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από πέρυσι

Υπενθυμίζεται ότι οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών πέρυσι, αφού η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας σε εισαγωγές ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σε προσπάθειες μείωσης της ζήτησης, ειδικά από τη βιομηχανία.

Όμως εφέτος η Ευρώπη φαίνεται πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από πέρυσι, με σχεδόν πλήρεις τις αποθήκες φυσικού αερίου, χαμηλότερες τιμές ενέργειας και νέες πηγές καυσίμων.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πέρυσι... Στην πραγματικότητα αναμένουμε ότι η αγορά θα είναι αρκετά ασταθής τον χειμώνα", δήλωσε ο Anders Opedal, μιλώντας στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο. Ο Opedal τόνισε τις μεταβλητές γύρω από την αγορά φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών και του ανταγωνισμού από την Ασία για το LNG.

.«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι θα μεγιστοποιήσουμε το φυσικό αέριο που περνάει μέσω αγωγών, αλλά η Ευρώπη θα εξαρτάται από την παροχή LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Opedal δήλωσε απογοητευμένος για το ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης απέρριψαν νωρίτερα αυτό το μήνα το αίτημα της εταιρείας του για βελτιωμένους όρους αναφορικά με τα συμβόλαια υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Equinor μαζί με την BP σχεδιάζει να κατασκευάσει τα αιολικά πάρκα Empire Wind 1, Empire Wind 2 και Beacon Wind στα ανοικτά της Νέας Υόρκης, συνολικής χωρητικότητας 3.300 μεγαβάτ, ικανά να τροφοδοτήσουν 2 εκατομμύρια σπίτια.

«Αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη», είπε, προσθέτοντας ότι η Equinor θα συνεχίσει να εργάζεται με προμηθευτές και τοπικές κυβερνήσεις για να βρει λύσεις που θα επιτρέψουν στα έργα να προχωρήσουν.