Η Litasco, εμπορικός βραχίονας της υπ' αριθμόν 2 πετρελαιοπαραγωγού της Ρωσίας, Lukoil, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έλαβε καμία προσφορά για το διυλιστήριό της στη Βουλγαρία και ότι δεν υπήρχαν συνομιλίες για την πώλησή του, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις βουλγαρικές αρχές

Η Lukoil έχει ήδη πουλήσει το διυλιστήριο πετρελαίου ISAB στη Σικελία, στην Ιταλία, στην κυπριακή εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων G.O.I. Energy.

Αν και η Lukoil δεν έχει τεθεί άμεσα στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, το διυλιστήριο ISAB επηρεάστηκε από το εμπάργκο στο ρωσικό αργό καθώς οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν μια εταιρεία που σχετίζεται με τη Ρωσία.

«Η Litasco SA, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της LUKOIL Neftohim Burgas AD, δεν έχει λάβει καμία προσφορά για την πώληση του διυλιστηρίου. Ως εκ τούτου, η Litasco SA δεν βρίσκεται σε καμία διαπραγμάτευση επί του θέματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η Litasco SA δεν διόρισε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό για να αναζητήσει πιθανούς αγοραστές ή να διεξαγάγει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πώλησης για λογαριασμό της».

Η Βουλγαρία, η μόνη χώρα της ΕΕ που επιτρέπεται να συνεχίσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά το εμπάργκο της ΕΕ τον Δεκέμβριο, αύξησε τις εισαγωγές από άλλες πηγές τον Οκτώβριο καθώς προσπαθεί να μειώσει τις αγορές της από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG και τους υπολογισμούς του Reuters.

Η Βουλγαρία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ετοιμάζεται να αποκοπεί πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και ότι σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο της Μόσχας στις εισαγωγές στο 80% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους από περίπου 90% τώρα.

Η Lukoil είπε τον περασμένο μήνα ότι τα σχέδια να σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη Βουλγαρία ενέχουν κινδύνους για το διυλιστήριο του Μπουργκάς, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πετρελαίου στα Βαλκάνια. Η στενή αγορά ξινού πετρελαίου στην Ευρώπη έχει καταστήσει δύσκολο για το διυλιστήριο του Μπουργκάς να βρει εναλλακτικές προμήθειες, ενώ η ζήτηση για έχει ενισχυθεί από την απαγόρευση των εξαγωγών κουρδικού πετρελαίου, σύμφωνα με τους traders.